De tilldelas Nobels ekonomipris

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas mellan David Card, Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens.
Nobels ekonomipris
Peter Fredriksson, Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, och Eva Mörk tillkännager årets Nobelpristagare i ekonomi under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. David Card, Joshua D Angrist och Guido W Imbens är årets pristagare. Foto: Claudio Bresciani / TT kod

Under förmiddagen tillkännagavs årets pristagare av Riksbankens pris till Alfred Nobels minne. Vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran Hansson sa på pressträffen att temat för årets pris handlar om att ”dra slutsatser från oplanerade experiment.”

Priset går till David Card för hans ”empiriska bidrag till arbetsmarknadsekonomi” samt duon Joshua D. Angrist och Guido W. Imbens för deras ”metodologiska bidrag till analysen av kausala samband”.

”Årets ekonomipristagare – David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens – har gett oss nya insikter om arbetsmarknaden, och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från naturliga experiment. Deras metoder har också spridits till andra områden och revolutionerat empirisk forskning”, skriver Kungliga Vetenskapsakademin.

Prissumman, som är på 10 miljoner svenska kronor, delas med ena hälften till David Card och andra hälften gemensamt till Joshua Angrist och Guido Imbens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco