Robotarnas kamp om spararnas pengar – vem överlever?

Fondrobotar som backas av kända ägare utmanar storbankerna om hushållens sparande, med lockrop om låga avgifter och enkelhet. Men kapitaltorka och lågkonjunktur sätter den unga branschen på prov. Afv:s genomgång visar:
✓ Osäkert om alla klarar att resa nödvändigt kapital
✓ Opti vill inte uppge kapital under förvaltning
✓ Lysa anklagas för att dopa sin förvaltade summa med miljardärägares pengar
Robotarnas kamp om spararnas pengar – vem överlever? - robotar

Att flera startups tagit sikte på erbjudanden om sparande till låg kostnad är ingen överraskning. De traditionella bankernas fondavgifter har länge ansetts höga med en snittkostnad i Europa på 1,7% av sparkapitalet, enligt ESMA (0,43% för ETF:s), och i Sverige runt 1,2–1,3%.

Kostnaden hos fondrobotföretag som Opti, Lysa och Fundler ligger oftare runt 0,5%. Hittills har de gemensamt lockat ett antal hundratusen kunder med de låga avgifterna och extremt diversifierade portföljer, men kanske framför allt enkelhet.

Sparrobot Avgift* Antal risknivåer
Avanza Auto 0,33–0,37% 6
Better Wealth 0,09–0,65% 7
Fundler 0,40–1,10% 8
Lysa 0,33–0,41 % 100**
Nordea Nora 0,59–0,79% 5
Nordnet One 0,35% 3
Opti 0,16–0,78%*** 9
Sigmastocks 0,35–0,39 5
*Avgift för privatpersoner. Flera av företagen erbjuder rabatter för större investerat kapital och/eller för företagskunder.
**0-100% andel aktier/räntepapper
***0,72-0,79% för nuvarande fonder. En ny produkt, Opti Bas, med risknivå strax över bankkonto, kommer inte att innehålla någon avgift till Opti.
Källor: Bolagssajter

Stora avgiftsskillnader

Internationellt kallas den här typen av finansaktörer för ”robo advisors”. Det allra första företaget, Betterment, startades 2010 i USA, och bara några år senare hakade svenska entreprenörer på. Bredvid de tre som nämnts finns även mindre spelare som BetterWealth, samt storbanker och handelsplattformar som skapat liknande produkter, däribland Avanzas Auto och Nordeas Nora.

Ursprunget till den typ av plattformar som de digitala fondföretagen använder sig av, var robotar som automatiserade investeringar i enskilda aktier. I den smalare genren finns idag bland andra Sigmastocks (med fokus på långsiktig riskspridning), MetaTrader4 (fokus på teknisk analys för aktiv trading) och eToro CopyTrading (som ägnar sig åt social trading, där man ”härmar” lyckade investerares portföljer). Fondrobotar tar ett bredare grepp, med siktet inställt på passiva småsparare.

Kurragömma med siffror

Enligt Ann Grevelius, styrelseordförande och en av grundarna till Opti, har företaget haft uppåt en halv miljon nedladdningar av sin app och att man ”stadigt närmar sig 100 000 betalande kunder”. Mängden kapital under förvaltning vill hon dock inte uppge.

Lysa är mer transparenta och säger sig ha cirka 110 000 betalande kunder, med runt 20 miljarder kronor under förvaltning. Det inkluderar en tillväxt på 2 miljarder kronor under 2022 då många fondförvaltare tappade volym. Å andra sidan har flera personer som Afv pratat med ställt frågan om inte en stor del av Lysas kapital utgörs av ”Perssons miljarder”, med hänsyftning på att H&M-familjen och andra finansiellt starka ägare skulle stå för stora delar av insättningarna, snarare än att de skulle bestå i en uppsjö av småsparares pengar.

Så här fungerar det

  • Maximerad exponering: Robotfondbolaget bygger upp en basportfölj med så bred exponering som möjligt mot världens runt 10 000 aktier (via fonder), samt räntebärande papper och ibland även råvaruinstrument. Fokus ligger på indexfonder med låga avgifter.
  • Riskprofil: Kunden ombeds vanligtvis svara på ett antal frågor som genererar en riskprofil. Lägre riskaptit innebär att man i hänvisas till en portfölj med större andel räntebärande papper. Inget individuellt urval sker utöver hur stor andel av ens pengar som läggs i vilken del av den stora underliggande portföljen.
  • Ombalansering: Beroende på det ekonomiska läget balanserar robotfondbolagets mjukvara om den valda proportionen räntepapper-aktier kring målbilden, säg, 20–80%, så att kunden i ett läge då börsen rasar kommer att ha en litet högre del räntepapper för att sänka risken.
  • Minimerade kostnader: Eftersom varje transaktion kostar, optimerar roboten över alla kunder och matchar insättningar och uttag i olika profil-portföljer så att antalet transaktioner minimeras.
Nicklas Storåkers, Pricerunner.
Nicklas Storåkers satsade 150 MSEK i Lysa. Foto: Pricerunner

Med anledning av spekulationerna om stora insättare säger Bo Becker, styrelseledamot i Lysa, att man på grund av banksekretessen inte kan kommentera enskilda personers innehav, men att ”ingen insättare hos Lysa har mer än 5% av det förvaltade kapitalet”.

Liksom Opti har Lysa nämligen samlat en namnkunnig grupp ägare bakom sig, bland dem Christer Gardell och Karl-Johan Persson, men även före detta finansministern Anders Borg och Trustly-grundaren Carl Wilsson. Sedan en kapitalrunda i juni 2022 finns även H&M-familjens investmentbolag Ramsbury Invest och SEB med på tåget. Nicklas Storåkers, tidigare VD för både Avanza och PriceRunner, storsatsade 150 miljoner kronor av rundans totala 350 miljoner kronor.

Största ägarna i Lysa Kapital

Patrik Adamson

18,3%
Nicklas Storåkers med Bolag 13,4%
Neudi & C:o AB 12,6%
Philian (Karl-Johan Persson) 8,2%
Rplim Fastighets AB 6,8%
Henrik Littecke 5,4%
SEB Venture Capital 5,2%
Lateral Technology Ltd 4,4%
Emilie Andersson 3,9%
Pomp AB 3,1%
Stefan Persson & Familj 2,6%
Ingrid Lindquist 2,4%
Inbox Capital AB 2,2%
Ronnie Bodinger 1,3%
Mats Heiman 1,2%
Tomas Billing 1,1%
Källa: Holdings. Endast ägare med >1% av kapitalet.

Hittills förefaller Lysa mer lönsamma än Opti. 2020 redovisar Lysa intäkter på 11,2 Mkr och för nästkommande år 24,6 Mkr. Under de sju första månaderna ifjol hade man dragit in 25,4 Mkr. Med totala kostnader av drygt 150 Mkr från start fram till september 2022, enligt årsredovisningarna.

Lysa nära break-even

En källa med insyn säger att Lysa kan nå break-even inom ramen för de pengar man tagit in idag, men att man fortfarande vill satsa framåt, främst geografiskt. Företaget har redan gjort insteg i Danmark och Finland och trevar sig fram i Tyskland där den största konkurrenten är Scalable Capital, med över 110 miljarder kronor under förvaltning och 600 000 kunder.

Bo Becker
Bo Becker, styrelseledamot i Lysa. Foto: Juliana Wiklund

Vem som står bäst rustad för framtiden, Opti eller Lysa, förblir en öppen fråga, men för närvarande är Lysas organisation i alla händelser större än Optis. Att få de digitala plattformarna att fungera mot den globala värdepappersmarknaden kräver både juridiska och tekniska muskler, något som Lysa säger sig säkra upp med att hälften av de runt 60 anställda är utvecklare, medan Opti har 16 anställda varav även där runt hälften jobbar på tech-sidan.

Lysa är också noga med att man inte ser Opti som huvudkonkurrent. Bo Becker säger att företaget ”sannolikt förvaltar mer än samtliga svenska robo advisors tillsammans”, och att ledningen följer en strategi som utgår ifrån att man konkurrerar med alla som förvaltar pengar i Sverige: banker, försäkringsbolag och traditionella fondförvaltare.

Största ägarna i Sigmastocks Kapital
Carl Lindberg 12,2%
Mai Thai 12,2%
Nanna Stranne 12,2%
Chalmers Tekniska Högskola 7,9%
NFT Ventures 6,5%
Lena Apler 6,4%
Peter Elam Håkansson 5,5%
Räntehuset AB 5,1%
Ag28 Ventures AB 4,0%
Stena 3,4%
Fluvius Investment AB 2,7%
JPJ Portfolio AB 2,6%
Anders Wall 1.3%
Thomas Andersson 1.3%
Hans Bergenheim 1,0%
Källa: Holdings. Endast ägare med >1% av kapitalet.

Småvilt i rävsaxen?

Bredvid Lysa och Opti är Fundler den tredje mest kända robotaktören i Sverige. Enligt källor i branschen har de dock ett kapitalproblem i annalkande vilket stärks av den senaste årsredovisningen där man ser att bolaget använt 89 Mkr mellan 2020 och 2021, med intäkter på bara 0,3 respektive 1 Mkr.  Även de mindre spelarna Better Wealth och Sigmastocks förmodas kämpa med kapitalanskaffning mot bakgrund av lång väg till lönsamhet. Liksom Lysa och Opti har dock Sigmastocks ett antal starka namn i ägarlistan som mycket väl skulle kunna kliva in med finansiering, bland annat Stena, Anders Wall och Chalmers. På Fundlers ägarlista syns Per Westerberg, tidigare talman och ordförande för Aktiespararna.

Största ägarna i Fundler Kapital

JNE Invest AB

16.84%
Ulf Ahrner 13.56%
Anton Fagerlönn 5.78%
Rolf Lundberg 4.20%
Per Westerberg 4.11%
Minvest AB 2.53%
Jan Löngårdh 2.20%
Transaktionsfabriken AB 2.11%
Digital Protocol Sweden AB 1.60%
Linus Marmstedt 1.30%
Reinius Consulting AB 1.14%
Källa: Holdings. Endast ägare med >1% av kapitalet.

Enligt Ann Grevelius känner sig storbankerna inte hotade av robotaktörerna eftersom den traditionella branschen är ”trögrörlig”. En viss hjälp har de också fått av det tuffa läget på kapitalmarknaden sannolikt kommer att tunna ut leden av uppstickare snabbare än om vi fortfarande hade skrivit år 2021.

Ett helt annat potentiellt hot mot storbankernas fondaffär, och även mot den framväxande fondrobotbranschen skulle kunna komma ifrån de riktiga jättarna: globala indexfondförvaltare, störst av dem amerikanska Vanguard och Blackrock, som redan säljer diversifierade produkter till ett lågt pris via bland annat Avanza. Det råder olika meningar om huruvida de skulle kunna kliva in och skapa produkter som skulle kunna konkurrera direkt på robo advisory-marknaden. Vissa hävdar att det är en möjlighet, medan andra pekar på att inträdeshindren i form av tillstånd är höga i Sverige, och att marknaden är för liten för att vara intressant. Bara 2,2% av Europas fondkapital ligger i svenskregistrerade fonder, vilka står för 80% av investerat fondkapital i landet, enligt Fondbolagens förening.

Läs också intervjun med Ann Grevelius: Bankprofilen som blev entreprenör: ”Förvånade många – allra mest mig själv”

Teoretisk Nobelglans

I större eller mindre grad lutar sig fondrobotarnas algoritmer mot Modern Portfolio Theory (MPT), framtagen av Nobelpristagaren Harry Markowitz redan år 1952. I marknadsföringen solar sig digitaltjänsterna gärna i Nobelglansen, men MPT en redan välanvänd metod för att ställa samman en portfölj av investeringar som maximerar den totala avkastningen vid en acceptabel risknivå. Utgångspunkten är diversifiering och balans av hög risk-hög avkastning och låg risk-låg avkastning för varje tillgångsklass, med variansen runt medelavkastningen som nyckelvariabel. Hänsyn tas även till korrelation mellan tillgångar och fördelningen mellan olika tillgångsslag kan över tid vara viktigare än själva valet av investeringar.

Fondrobottjänsternas styrka och nyhet ligger snarare i att det nu är tekniskt möjligt att omsätta teorin i verklighet till en låg kostnad, snarare än teorin i sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.