Tredje Ap-fonden tar strid i Swedish Match
Bråket om de kraftigt höjda ersättningarna till ledning och styrelse i Swedish Match fortsätter nu när Tredje AP-fonden vänder sig mot det planerade optionsprogrammet för ledningen.
– Optionsprogrammet kommer att ge sju personer i ledningen en löneökning på 51 procent om det blir full utdelning. Om Swedish Match levererar enligt analytikernas prognoser blir löneökningen 24 procent, säger Pernilla Klein, ansvarig för ägarfrågor hos fonden.
Tidigare har Handelsbanken fonder, Robur och Första Ap-fonden ställt sig tveksamma till de höjda ersättningarna till styrelsen. Ordföranden får en arvodeshöjning med 70 procent och ledamöterna en ökning med 80 procent.
Nu kritiserar Pernilla Klein alltså även optionsprogrammet till ledningen. Hon varnar för en amerikanisering av ersättningar till ledning och styrelse.
– Jag har precis kommit från en stor investerarkonferens i London där ett tema var hur man skulle förhindra att de höga amerikanska ersättningsnivåerna skulle komma till Storbritannien. Det är oroväckande om vi får en sådan utveckling i Sverige, säger hon och påpekar att den internationella trenden är att bromsa löneökningarna.
Bland övriga svenska ägare har Första Ap-fonden inte tagit ställning till optionsprogrammet än.
– Rent generellt tycker vi att incitamentsprogram inte bara ska knytas till den egna aktien utan även kopplas till konkurrenternas aktieutveckling. Om man inte har den kopplingen måste man ha ett tak för hur mycket optionerna kan bli värda så att programmet inte drar iväg alltför långt, säger Ossian Ekdahl som ansvarar för fondens ägarfrågor.
Svenskarna har dock inte mycket att säga till om i Swedish Match. Första Ap-fonden äger 1 procent av kapitalet och Tredje Ap-fonden 0,8 procent. Totalt har de fem största svenska institutionella ägarna endast 5,9 procent av kapitalet medan hela 73 procent är i utländska händer.
I tobaksbolaget sägs de utländska huvudägarna i valberedningen ha drivit på för förändring. Här finns ordföranden Mads Eg Gensmann från den aktiva lilla Londonfonden Parvus Asset Management, Nick Booth från amerikanska fondbolaget Wellington Management, Michael Allison från den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley och Andy Brown från den Londonbaserade fonden Cedar Rock Capital, som drivs av människor som jobbat på Morgan Stanley. Tillsammans representerar de 30-35 procent av kapitalet i Swedish Match, motsvarande mer än 10 miljarder kronor.
Egentligen ska valberedningen endast nominera styrelseledamöter samt föreslå styrelsearvoden och revisor, inte utöva ägarmakt. Men i mitten av oktober åkte dansken Mads Eg Gensmann och Swedish Match ordförande Bernt Magnusson runt till svenska institutioner och presenterade förslagen till höjda ersättningar både till styrelse och ledning.
– Det var onödigt att boka två möten. Jag pratade om styrelsearvoden. Jag argumenterade inte för optionsprogrammet utan sa bara att jag, som stor aktieägare, stödde styrelsens arbete med optionsprogrammet. Vi sänkte också ökningen i styrelsearvodena efter att ha pratat med de svenska institutionerna. Det stämmer inte att de svenska institutionerna inte har något att säga till om i bolaget, säger Mads Eg Gensmann, som hävdar att förslaget har stöd från ett flertal utländska ägare.
I möten med de svenska institutionerna har Mads Eg Gensmann hävdat att bolaget, som har en allt större andel av sin verksamhet utomlands, behöver rekrytera utlänningar. I USA och övriga Europa är ersättningarna ofta högre.
Nu pekar han även på ytterligare två anledningar till höjningarna av styrelsearvodet: att styrelsearbetet har blivit mer komplext och huvudägarna vill skapa en ägarskapskultur i styrelsen genom att styrelseledamöterna får betalt i aktier i bolaget.
– Efter höjningen kommer Swedish Matchs styrelse att ha något under medelersättningen för Storbritannien och hälften av styrelseersättningen i USA, säger han.
Pernilla Klein är förvånad över att valberedningen, som hon upplever det, driver frågan om ledningens löner eftersom ersättningsfrågor ska behandlas i styrelsens ersättningskommitté.
– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, säger hon.
Hon påpekar att Nick Booth från Wellington, på tidigare bolagsstämmor, argumenterat för att ledningen är underbetald.
Hon kritiserar också att ledningens rörliga ersättning höjs så mycket utan att den fasta delen av lönen dras ned – den höjs i stället något.
– Vi är inte emot höga prestationsbaserade ersättningar i bolag som har tillväxtpotential eller som har en negativ utveckling som måste vändas. Men i Swedish Match är det fråga om att försvara befintliga marginaler och högsta ledningen får 24 procent i löneökning om den infriar analytikernas förväntningar, säger hon.
Mads Eg Gensmann ser dock tillväxtmöjligheter för Swedish Match främst i USA, men även i Europa och Asien.
Förslag till nya ersättningar ska diskuteras på en extra bolagsstämma 4 december då tobaksbolagets ägare ska ta ställning till ytterligare återköp av aktier.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.