Trots aktiens brutala ras: Stark uppslutning i Climeons nyemission

Teknikbolaget Climeon avser att ta in 100 Mkr genom en företrädesemission av units. Afv publicerar nu en andra artikel om emissionen och hissar inga flaggor.
Trots aktiens brutala ras: Stark uppslutning i Climeons nyemission - Climeon VD Lena Sundquist
Climeons VD, Lena Sundquist.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Teknikbolaget Climeon avser att ta in 100 Mkr (före emissionskostnader) i en företrädesemission av units.

Climeon har haft en brutal resa på börsen de senaste åren. Under 2021 stod aktiekursen som högst i 55 kr och färden nedåt har varit stadigvarande. Dagens kurs ligger på 2,7 kr och börsvärdet har sjunkit till 266 Mkr. Obeaktat detta finns det flera positiva signaler i den aviserade emissionen.

Bland annat har bolagets största ägare, miljardären Peter Lindell åtagit sig att agera teckningsåtagare tillsammans med SEB-stiftelsen och flera ledningspersoner till en summa som uppgår till 32 Mkr. Resterande 68 Mkr kommer från garantiåtaganden från Fredrik Lundgren och Wilhelm Risberg. En stor andel garantiåtaganden är inte nödvändigtvis positivt eftersom ersättningarna för dessa stundom kan äta upp stora delar av emissionslikviden.

I Climeons fall är ersättningen dock överkomliga 8,5% och en klart förmildrande omständighet är att garanterna får ersättning i form av aktier, vilket antyder att dessa personer inte bara är med i emissionen för att jaga kontanta ersättningar. Ett styrkebesked för ett bolag som knappast haft den bästa resan på börsen de senaste åren.

Emissionen är villkorad av att en extra bolagsstämma beslutar om dess genomförande den 26 oktober.

Förutsatt att inget dramatiskt händer på vägen framstår det som att flera befintliga – samt nya – ägare anser detta vara ett gynnsamt läge att investera i bolaget och att deras syn på bolagets framtidsutsikter är intakta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets