Meitner
Hovet om prinsens aktier: ”Kungafamiljen har en långsiktig syn på sina investeringar”
I fredags kunde Affärsvärlden berätta att prins Carl Philip är en av de som gått in i Meitner, när den unge entreprenören Adrian Andersson fyllt kassan. Meitner är en utmanare till Stockholms stads hårt kritiserade projekt, Skolplattformen. Och grundaren gjorde succé i SVT:s Draknästet i fjol. I ägarlistorna trängs namnkunniga investerare som SVT-draken och Izettle-grundaren Jacob de Geer med Avanza-ordföranden Sven Hagströmer.
Hovet kommenterar nu prins Carl Philips investeringar för Affärsvärlden.
“Kungafamiljen har en långsiktig syn på sina investeringar och tillämpar ett portföljperspektiv där ambitionen är att långsiktigt balansera risker och möjligheter till avkastning. En försäljning eller investering bör därför i första hand ses som en del i en övergripande strategi”, uppger Hovets informationssekreterare Johan Tegel.
Han vill dock inte kommentera enskilda innehav, men skriver i ett mejl att merparten finns i svenska bolag.
”Kungafamiljen har ett starkt engagemang för Sverige och våra svenska företag. Merparten av kungafamiljens investeringar sker därför i svenska bolag, såväl noterade som onoterade”.
Närmare 100 miljoner
I huvudsak finns kungafamiljens aktieinnehav i två portföljer. Dels genom bolaget Gluonen, där kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine äger 32% vardera. Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf står som ägare på resterande 4%, enligt Holdings. I portföljen finns 14 innehav vars värde uppgår till 48,5 miljoner kronor. De fem största innehaven finns i Investor, Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Bure och utgör 71% av portföljen.
Under hösten har kungafamiljens förvaltare bytt papper mot verkstad, och sålt av alla aktier i Essity för att köpa Sandvik. Kungafamiljen har också ökat på i börsfloppen Climeon. Miljöteknikbolaget är noterat på First North och har tappat drygt 80% av sitt börsvärde i år. Som mest handlades aktien för över 100 kr – under tisdagen kostade en aktie 2,40 kr.
Kungafamiljens andra portfölj utgörs av Gallierafonden, en familjstiftelse som instiftades redan 1837. Av 21 innehav utgörs även där det största av Investor. Portföljens värde uppgår till 53 miljoner kronor. Under hösten har kungafamiljen framför allt ökat på i Handelsbanken, som nu utgör 5% av portföljen.
Kungen är vid sidan av familjens portföljer genom det egna bolaget Bensor AB offentlig ägare av Arlandastad, som är grundat av vännen Per Taube.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.