Tuff konkurrens om viktigt vaccin
Medicinska forskningsbolaget Diamyd Medical, med bara ett dussin anställda, har gjort det mesta rätt under de senaste åren.
Aktieägarna har plöjt ned närmare 500 miljoner kronor i bolaget sedan 1996 och Diamyd Medical har satsat i stort sett allt på att bota en variant av folksjukdomen diabetes.
Bolaget kan trots de stora investeringarna ändå sägas ha varit kostnadseffektivt. Forskning har lagts ut på entreprenad, liksom marknadsföring och kontakter med myndigheter. Det betyder sammantaget lägre driftskostnader och större möjligheter att styra kostnadsutvecklingen.
Det senare är viktigt, för i likhet med andra forskningsbolag har Diamyd nästan bara kostnader. Förbränningstakten är cirka 85 miljoner kronor om året. Men till skillnad från andra forskningsbolag på börsen har Diamyd Medical kommit långt i sitt utvecklingsarbete. Viktigaste läkemedelskandidaten, ett vaccin mot barn- eller ungdomsdiabetes (diabetes typ 1), har precis börjat användas i tester på över 600 barn och ungdomar.
Tidigare patientstudier (på betydligt färre personer) visar två viktiga egenskaper.
- Vaccinet fungerar, det fördröjer med andra ord upp den destruktiva mekanism där kroppens eget immunförsvar löper amok och bryter ned blodsockerkontrollerande celler .
- Vaccinet är inte farligt.
FAS III-STUDIERNA BERÄKNAS vara färdiga under 2011 och går utvecklingen därefter som på räls, något som med förlov sagt är mycket sällsynt också hos mycket stora läkemedelsföretag, kan försäljningen dra i gång på allvar tidigast 2012. All läkemedelsutveckling är högriskverksamhet, men Diamyds arbete och forskningsinsatser har fått goda vitsord så det troligaste är att vaccinet får grönt ljus.
Bolaget har också andra närbesläktade läkemedelskandidater i sin portfölj. Dessa har inte kommit lika långt i de kliniska studierna och har därmed många år kvar innan de eventuellt når marknaden.
Därmed återstår ett knippe avgörande frågor för att försöka värdera bolaget. Hur stor är marknaden och hur är konkurrensen? Och kommer Diamyd att försöka sälja på egen hand eller knyta marknadsföringsexperter, läs stora läkemedelsbolag, till sig med licensavtal?
DIAMYDS VD ELISABETH Lindner menar att bolaget ska klara av fas III-studierna på egen hand och därefter behålla försäljningsrättigheterna i Norden. Däremot tycks bolaget berett att sälja rättigheterna på övriga marknader, främst i Nordamerika och Västeuropa.
Enligt bolaget finns friare men prislappen är hemlig. Fast det finns indikationer på vad priset kan bli vid en licensaffär. Och det är lägre än vad marknaden tycks tro.
När amerikanska Tolerx år 2007 sålde rättigheterna till sin snarlika medicin, fick bolaget 70 miljoner dollar, cirka 500 miljoner kronor, ”up front” av köparen, brittiska Glaxo Smith Kline. Därtill kommer ersättning för forskning och eventuella ”milstensersättningar”, som betalas ut när olika mål passeras.
AMERIK ANSK A MACROGENIC S SÅLDE samma år rättigheter för en annan snarlik medicin till Eli Lilly och fi ck drygt 40 miljoner dollar plus eventuella milstensersättningar på 200 miljoner dollar.
En tredje konkurrent är Andromeda Biotechs och israeliska Nevas gemensamma projekt. Det värderades i inledningen av fas III-studien, alltså ungefär där Diamyd står i dag, för cirka två år sedan till 90 miljoner dollar. När fas III-studien skulle vara klar sattes värderingen till 170 miljoner dollar.
Dessa tre ligger aningen före Diamyd Medical i spåret. De har påbörjat fas III-studier före Diamyd och de har slutit avtal med internationella läkemedelsjättar som kan sköta marknadsföringen.
Medan Diamyd Medical kör sitt eget race ansluter sig därmed de tre konkurrenterna till en allmän trend inom läkemedelsutveckling: licensavtal undertecknas allt tidigare i utvecklingen.
UTGÅNGEN AV K APPLÖPNINGEN är viktig då den medicin som blir klar först normalt också får störst marknadsandel. Tumregeln i branschen är att den som kommer först får ungefär halva marknaden och den produkt som kommer därefter får ungefär hälften av det som återstår, det vill säga en fjärdedel av totalmarknaden.
Kommer Diamyd trea betyder det att bolaget får mellan 10 och 15 procent av en totalmarknad som uppskattas vara värd 1,2 miljarder dollar, cirka 8,4 miljarder kronor, enligt Diamyd. Det ger en möjlig framtida försäljning på runt 1 miljard kronor årligen för Diamyd
Men då krävs det att det tänkta försäljningspriset på 15 000 dollar per behandling kan motiveras. Bolagets säljare måste argumentera i termer av att sjukvården sparar på att slippa vårdkostnader för typiska följder av diabetes som skador på njurar, blodkärl, syn, nerver och andra organ.
DIAMYD MEDICAL ÄR ett enproduktföretag med stor marknadsrisk. Försäljningen kommer att ta fart men risken är uppenbar för att det kommer att gå långsamt. Låter det pessimistiskt? Snarare realistiskt. Men låt oss hoppas med tanke på de cirka 500 barn och ungdomar som drabbas varje år i Sverige (80 000 i västvärlden) att vd Elisabeth Lindner har rätt när hon i årsredovisningen skriver att det fi nns en ”otrolig anda i såväl företaget som hos våra samarbetspartners”, något som gör ”att alla presterar dubbelt så mycket som vi trodde var möjligt”.
Bra bolag – men dyr aktie
Värdet på Diamyd har rusat i höjden på ett spektakulärt sätt det senaste året.
Börsvärdet har femfaldigats och aktien är svår att räkna hem. Vi säljer.
Med alla normala mått mätt är Diamyds aktie dyr. Varje anställd värderas till 300 miljoner kronor. Bolaget går med storförlust i år och nästa år. Några stora dolda tillgångar fi nns inte.
I år eller nästa år kan bolaget börja sälja av sitt guldägg och få ”milstensersättningar” på högt räknat 1,4 miljarderkronor. Senare, upp till flera år därefter, kan tillkomma ungefär lika mycket, totalt 190 kronor per aktie. Siffran kan jämföras med kursen 230 kronor.
Vaccin mot barndiabetes är ingen stor marknad och kan inte värderas i nivå med till exempel storsäljande cancermediciner.
Och Diamyd kan lika gärna hamna i pengaknipa och tvingas rea ut sin vaccinkandidat. Enproduktföretag är riskabla i sig själva. Värre är det när de inte ens har någon färdig produkt. Affärsvärlden bedömer att det är dags att ta hem vinsten. Så sent som i november var kursen 100 kronor lägre än i dag – inget motiverar den ökningen.
Den som köpte aktier för 70 kronor i höstens emission kan sälja. Köp tillbaka på lägre nivåer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.