Tysk inflation kan hålla sig över 2% till mitten av 2022

Inflationen i Tyskland kommer sannolikt att accelerera från redan höga nivåer och kommer att hålla sig över 2% till mitten av 2022, vilket överstiger ECB:s mål för euroområdet med 19 nationer. Det skriver Reuters som tagit del av Bundesbanks färska månadsrapport som släpptes idag.
Bundesbank-chefen Jens Weidmann.
Bundesbank-chefen Jens Weidmann.

I år har inflationen ökat med anledning av en rad engångsfaktorer så som skattehöjningar, flaskhalsar och prishöjningar på råvaror.

“Det är möjligt att Tyskland tillfälligt får en inflationstakt om 4-5% mellan september och slutet av året”, sade Bundesbank. “Inflationen kommer då sannolikt att minska märkbart i början av 2022 men den kommer fortfarande att vara över 2% i mitten av året.”

Den europeiska centralbanken, ECB, räknar dock med att pristillväxten kommer att förbli svag och dröja kvar under målet på 2% under flera år.

ECB förväntas avsluta krisstöden i mars nästa år och den centrala debatten under de kommande månaderna blir om det förlorade stödet ska ersättas med andra åtgärder eller inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.