Tyskt affärsklimat dystrare än väntat i september

Tysklands Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i Tyskland, minskade mer än väntat i september.
Foto: Martin Meissner/TT
Indexet sjönk till 98,8 i september. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en minskning till 99,0.

Föregående månads utfall var 99,4. Indexet har nu backat tre månader i rad. Förutom att vara missnöjda med sin nuvarande situation har bolagen också uttryckt en större skepsis om kommande månader, skriver Ifo i en kommentar.

Det är problem med att komma åt insatsvaror som sätter käppar i hjulen för den tyska ekonomin. Inom tillverkningen uppges det råda en ”flaskhalsrecession” och bedömningen av nuvarande situation har fallit till den lägsta nivån sedan mars 2020, starten på det globala utbrottet av coronapandemin.

Inom tjänstesektorn har situationen förbättrats något. Det har synts en viss grad av optimism inom besöksnäring och turismen efter förra månadens största skepsis, skriver Ifo.

Situationen inom handeln är närmast oförändrad medan inom bygg har det skett en betydande förbättring. Det nuvarande affärsklimatet inom den sektorn är på högsta nivån sedan mars i fjol. Även förväntningarna är betydligt ljusare, enligt Ifo.

Tyskland september, 2021 Konsensus Förändring mot konsensus augusti, 2021
Ifo-index affärsklimat 98,8 99,0 -0,2% 99,4
Ifo-index nuvarande situation 100,4 101,8 -1,4% 101,4
Ifo-index förväntningar 97,3 96,5 0,8% 97,5

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.