Fler och fler tyska bolag tänker höja priserna

Allt fler tyska bolag avser att justera upp sina priser de kommande tre månaderna. En färsk undersökning från Ifo visar en rekordhög nivå av aktörer som flaggar för prishöjningar.
Fler och fler tyska bolag tänker höja priserna - Tyskland
Foto: AP Photo/Michael Probst/TT
Ifo Price Expectations stiger till 54,6 punkter avseende prishöjningar de kommande tre månaderna, upp från 47,6 i februari. Framförallt väntas rejäla prishöjningar i områden där man säljer till konsumenter.

Prisförväntningarna ökade till 94 procentenheter bland detaljhandlare inom livsmedelsbranschen, till 68,2 procentenheter bland övriga detaljhandlare och till 64 procentenheter bland leverantörer av konsumentrelaterade tjänster.

”Rysslands angrepp på Ukraina driver upp inte bara energikostnaderna utan även priset på många jordbruksråvaror”, säger Timo Wollmershäuser, prognoschef på Ifo, i en kommentar.
”Detta gör det troligt att inflationen kommer att stiga till långt över 5% i år. Tyskland har inte upplevt en sådan topp på över 40 år, inte sedan inflationstakten klättrade till 6,3% efter den andra oljekrisen 1981”, tillägger Wollmershäuser.

Ifo är en av de tyngsta ekonomiska tankesmedjorna i Tyskland. Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung menar att det är den tyngsta i landet.

Tyskland är Europas största ekonomi och en mycket viktig handelspartner för Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets