Underbart – börsen stiger på nytt

Efter en initial nedgång vände Stockholmsbörsen åter upp till positivt territorium i den inledande handeln på tisdagen.

Bakom den osäkra öppningen låg brist på tydlig vägledning efter en kraftig uppgång i USA men fallande marknader i Asien.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,6 procent högre till noteringen 861,1. Omsättningen uppgick till 3,5 miljarder kronor.

Den amerikanska regeringens plan att placera de båda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac under så kallat ”conservatorship”, vilket är en legal status som är besläktad med konkursskydd under chapter 11, fick börserna i New York att stiga kraftigt på måndagen. Visserligen mattades uppgången efter några timmars handel men ett sent köptryck fick de ledande indexen att stänga nära dagshögsta och Dow Jones steg 2,6 procent.

I Asien har det däremot varit relativt stora nedgångar under natten. Dels tog investerare hem vinster från måndagens uppgång samtidigt som man började se att övertagandet av Fannie Mae och Freddie Mac visserligen har minskat riskerna på finansmarknaderna, men kanske inte löst de underliggande problemen. Yenen har också stärkts mot dollarn, vilket pressade exportbolagen. Nikkei 225 slutade 1,8 procent lägre.

Banksektorn gick åter i spetsen för uppgången på Stockholmsbörsen. Swedbank A steg 1,9 procent till 118 kronor och SEB A avancerade 1,7 procent till 120:50 kronor. Därmed utökade de båda aktierna sina uppgångar på över 8 procent under måndagen. SHB A klättrade 1,6 procent till 162 kronor medan Nordea var 0,7 procent högre till 90:20 kronor.

Dollarn har fortsatt att stärkas mot både kronan och euron och en dollar kostar nu 6:71 kronor, den högsta nivån på över ett år och sedan bottennoteringen i april är uppgången 15 procent. Flera av de mer dollarkänsliga bolagen fanns också på uppsidan. Ericsson B steg 1,3 procent till 69:90 kronor, Sandvik avancerade 1,0 procent till 78:75 kronor och SKF B var 0,8 procent upp till 97:50 kronor.

Även skogsrelaterat, som har fördel av den starkare dollarn, utvecklades bättre än marknaden i övrigt. Stora Enso R steg 2,1 procent till 71:75 kronor, SCA B ökade 1,3 procent till 78:50 kronor och Holmen B var 2,6 procent upp till 233 kronor.

Clas Ohlsson föll med 4,4 procent till 82 kronor efter att resultatet för det brutna räkenskapsårets första kvartal blev hela 23 procent sämre än väntat. Utöver att vinsten missade konsensus pekar de analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med bland annat på en svag jämförbar försäljning och ökade försäljningskostnader som störande inslag.

– Det är lite oroande att uppstartskostnaderna för nya butiker är så pass höga. Tidigare har bolaget varit ganska noga med att påpeka att det inte ska kosta mer, säger en analytiker.

En annan rapportförlorare var Sectra B som tappade 4,3 procent till 55:25 kronor. Resultat och omsättningen blev visserligen något högre under det brutna räkenskapsårets första kvartal jämfört med samma period för ett år sedan men orderingången minskade.

Bland sektorer som utvecklades sämre fanns råvarurelaterat. Råolja med leverans i oktober har fortsatt att backa och kostar nu runt 105 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Den kraftiga dollarförstärkningen har även pressat ned metallpriserna på LME. Zink med leverans om tre månader tappade 2,0 procent och koppar med samma leveranstid var 1,0 procent ned.

West Siberian sjönk med 2,2 procent till 6:75 kronor, Lundin Petroleum handlades ned 1,3 procent till 59 kronor och Lundin Mining var 2,3 procent lägre till 25:40 kronor.

SSAB A backade med 2,7 procent till 127 kronor och tappade därmed ungefär lika mycket som branschkollegorna i Europahandeln. Nya negativa nyheter i sektorn har kommit då Posco, som är den största tillverkaren av rostfritt stål i Asien, meddelat att det kommer dra ned på sin produktion i september med hänvisning till en svag efterfrågan. Bolaget har genomfört liknade åtgärder under både juli och augusti.

Castellum var 1,5 procent ned till 65:25 kronor tyngd av att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till neutral från tidigare köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.