”Undvik tidiga energibolag”

Henrik Malmsten som förvaltar Sveriges första förnybara energifond; Gustavia Blue Engine.

Året har varit skakigt men i augusti lyfte fonden nästan 4 procent, varför?

– Förnybar energi har, som allt annat, påverkats av den finansiella turbulensen och osäkerheten. Förra hösten klarade sig sektorn bra men sedan januari har den följt börsen generellt. I augusti steg hela sektorn samtidigt som mina tyngre innehav utvecklades betydligt bättre än marknaden, som vindkraftsföretagen danska Vestas och spanska Gamesa. Även solenergiföretag gick väldigt bra, bland annat tyska Q-Cells och kinesiska LDK. Solarworld kom med ett bra resultat samtidigt som det ryktas att General Electric är intresserat av att köpa bolaget.

Har intresset för förnybar energi kommit tillbaka?

– Intresset har egentligen aldrig falnat. Men det kan upplevas så, i och med att börsen och sektorn har kommit ned kraftigt. Bland politiker, konsumenter, bolagsledningar och investerare ser man dock en fortsatt stor drivkraft för sektorn.

Du investerar globalt i bio- energi, solenergi och vindkraft. Är det något område som är särskilt intressant just nu?

– Delar av bioenergi, till exempel bolag som producerar råvaror till etanolframställare såsom det amerikanska bolaget Anderson Corporation gynnas av höga råvarupriser. Vindkraft är intressant. Det är en beprövad teknologi. I Europa ligger den årliga tillväxten runt 20 procent, medan den är betydligt högre i USA och Kina. Inom solenergi är Europa största marknaden. Tillväxten ökar kraftigast i USA, Indien och Mellanöstern. I Abu Dhabi planerar man att bygga en stad som är helt ekologisk. Många länder i Mellanöstern satsar hårt på att bli energineutrala, eftersom man insett att det är mer lönsamt att sälja sin olja än att konsumera den.

Bolagen i dina sektorer brukar vara högt värderade, hur ser det ut i dag?

– Förra hösten var värderingarna, relativt marknaden, höga med p/e runt 30 plus. I dag värderas bolagen i stället till p/e 10-15, och då handlar det om en sektor där vinsttillväxten generellt är hög.

Några aktier som är särskilt köpvärda?

– Amerikanska Ormat, som arbetar med geotermisk teknologi och borrar ett par tusen meter ned i marken för att skapa jordenergi. Ett annat intressant bolag är tyska Solar Millennium som är specialiserat på solgeotermisk teknologi i form av stora reflektorer som skapar värme som i sin tur genererar energi via en turbin. Ytterligare ett intressant tyskt bolag är Roth & Rau som tillverkar maskiner för framställning av solceller. Jag vill även nämna amerikanska First Solar, som arbetar med tunnfilm och belgiska Hansen Transmission som är dominerande inom växellådor för vindkraft.

Vilka bolag undviker du?

– Tidiga utvecklingsbolag som inte har någon försäljning i dag.

Sektorn påverkas mycket av politiska beslut. Finns det något intressant på agendan i höst?

– En viss osäkerhet gällande Spaniens energiprogram klarnar troligen under senhösten. I USA är presidentkandidaterna McCain och Obama mycket positiva till förnybar energi, framför allt av geopolitiska skäl. USA ska bli betydligt mer självförsörjande inom energi, vilket kan få effekter som kan bli spännande för alla inom sektorn.

Lever du som du lär, har du miljöbil och eget vindkraftverk hemma?

– Det är ett väldigt viktigt ämne för mig och jag försöker se vardagslivet ur ett uthållighetsperspektiv. Bilen jag kör är en dieselbil som kan gå på biodiesel. Jag värmer huset med pellets och köper ekologisk närodlad mat i den utsträckning det finns. Jag hoppas att det kommer att finnas ett större utbud allteftersom fler blir engagerade i frågan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour