Uppåt på börsen

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes i dag med en försiktig uppgång som ökat i omfång en timme in.

Utvecklingen följer den på de ledande börserna i Europa. Både den svenska och amerikanska centralbanken står i fokus på onsdagen som också kantas av flera rapporter.

Riksbankens penningpolitiska
besked innefattade att styrräntan lämnades oförändrad vid -0,35 procent. Däremot sänktes inflationsprognoserna, och programmet för stödköp av obligationer utökades med 65 miljarder. Beskeden försvagade kronan.

SIX Generalindex ökar klockan
10.02 med 0,6 procent till 489 medan OMXS30-index avancerar 0,8 procent till 1.499. Omsättningen är 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Kvar på makroagendan finns en
presskonferens med Riksbankschefen Stefan Ingves, från klockan 11.00.

Dagens största nummer står dock
möjligen den amerikanska centralbanken Federal Reserve för. I kväll kommer penningpolitiskt besked, och det är antingen i dag eller i december som styrräntan skulle kunna höjas. Majoriteten av analytikerna räknar dock inte med någon räntehöjning vare sig nu eller i december utan i mars, men däremot kan Fed ge indikationer.

De flesta sektorerna tickar på
uppåt ungefär i linje med börsen, med undantaget SIX IT på -1,4 procent.

Fingerprint, som på senare tid
ofta varit Stockholmsbörsens mest omsatta aktie, faller tillbaka med 10,0 procent i en rekyl från tisdagen. Commerzbank har gjort en förtida uppsägning av bullcertifikat. Riskerna har blivit för höga med tanke på hur Fingerprints aktie har gått den senaste tiden, uppger banken för SIX.

Skanska har delårsrapporterat.
Orderingången var något bättre än väntat, men i övrigt var resultatet i linje med den preliminära guidningen. Skanska är upp 2,2 procent.

Både brutto- och rörelsemarginalen
minskade för HMS Networks i det tredje kvartalet. Det handlar om produktmix och fortsatt satsning på produktutveckling med mera, enligt bolaget. Aktien backar 1,4 procent.

Även Net Insight rapporterade
minskad marginal i kvartalet. Bolagets vd är inte nöjd med perioden, men ser stabilt inflöde av nya affärer. Aktien tappar 4,8 procent.

Karo Bio har köpt mer än 90
procent av sektorkollegan Medcore, som har en omsättning på cirka 50 miljoner. Prislappen landade på 18 miljoner kronor. Karo Bio ökar med 3,2 procent.

Enquest meddelar i dag att den
första oljan togs upp ur Alma/Galia den 27 oktober. Full produktion beräknas tidigt 2016. Aktien är upp 1,9 procent.

Inom telekomsektorn justerade
Telenor ned både tillväxt- och ebitdamarginalprognoser för 2015 i samband med bolagets rapport. Sektorkollegan Teliasonera stiger 0,7 procent.

Internetbolagsinkubatorn Rocket
Internet planerar att börsnotera Hellofresh. För investerare i Sverige är detta intressant då Kinnevik har en andel på 13,2 procent i Rocket, och är medinvesterare i flera portföljbolag. Kinnevik är upp 0,2 procent.

Affärsvärlden rekommenderar sina
läsare att köpa Assa Abloy och Husqvarna, men att sälja Avanza. Assa ökar 2,6 procent, Husqvarna med 1,5 procent och Avanza i sin tur backar med 0,5 procent.

Bland övriga delårsrapportörer
håller sig Online Group kvar på förlustsidan sett till resultat, men en mindre sådan, medan Prevas vänt till minus. Online ökar med 11,1 procent, medan Prevas backar 6,7 procent.

Efter USA-börsernas stängning i
kväll offentliggör gruvbolaget Lundin Mining sina delårssiffror.

Marknadsnoteringar tagna klockan 10.02

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

489    

+0,6     

+7,2

OMX Stockholm 30            

1499    

+0,8    

+2,4

SIX Return index             

915    

+0,6   

+10,7

SIX Sverige cykliskt 15      

424    

+0,6   

+6,3

SIX Sverige defensivt 15     

514    

+0,5   

+14,2

SIX Volatilitetsindex       

18,0    

-2,0   

+15,3

SIX Finans                   

697    

+0,6   

+7,2

SIX Hälsovård                

401    

+0,7   

+8,1

SIX Industri                 

587    

+1,2    

+7,5

SIX IT                       

180    

-1,4   

+57,1

SIX Konsumentvaror          

1424     

+0,6   

+10,4

SIX Råvaror                  

308    

+0,8   

+6,0

SIX Telekommunikation        

269    

+0,4   

-11,3

SIX Tjänster                

1259    

+0,5   

+24,1

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco