Uppåt på Europas börser

De ledande Europabörserna inleder överlag veckan med att stiga. Undantaget är Madridbörsen som faller efter helgens val.

Kinas centralbank, PBOC, har på måndagen låtit yuanen stärkas mot dollarn. Landet kommer också upprätthålla expansiv penningpolitik och finanspolitik, enligt ett uttalande från viktig ekonomisk konferens.

Under nästa år kommer Kina att fokusera på strukturreformer av utbudssidan i ekonomin, hette det vidare.

Gruvbolaget Glencore rekylerade upp 4,6 procent. Sektorkollegan BHP Billiton var 1,7 procent högre.

ITV ökade 3,5 procent på Londonbörsen. Amerikanska Comcast uppges föra samtal om att förvärva ITV för 11 miljarder pund. Mail on Sunday skrev att Comcasts tv-division NBC Universal har fört samtal om en sådan affär. ITV, som producerar program som ”Downtown Abbey” och ”X Factor” har ökat intäkter och resultat innevarande år.

Mot strömmen gick spanska IBEX 35 som backade 2,0 procent. När nästan alla rösterna räknats i Spaniens parlamentsval framkom det att inget block fått egen majoritet.

Framförallt var det bankerna som presterade svagt i Madrid. Banco Santander och BBVA föll med vardera över 2,5 procent.

Jordbrukskemibolaget Syngenta gick fram 1,4 procent efter att personer med insyn uppgett att China National Chemical Corp kommer att höja sitt bud på bolaget. Uppköpet ska enligt Bloomberg News ske i en komplicerad process i två steg. Det är världens största förvärv hittills som gjorts av ett kinesiskt bolag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG