Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en uppgång.

Swedbank föll efter att bolaget fått en sanktionsavgift om 4 miljarder kronor från Finansinspektionen efter penningtvättsbrister inom bankens baltiska verksamhet.

Klockan 9.40 hade Stockholmsbörsen avancerat 2 procent till nivån 1.407. Aktier för 4,9 miljarder hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Europeiska börsindex visade också uppgångar. Tyska DAX-indexet steg 4,4 procent och Parisbörsens CAC40 avancerade 5,2 procent.

USA-terminerna pekade mot en uppgång om cirka 3 procent. Riskindexet VIX föll tillbaka 14 procent till 65.

Riksbanken har beslutat att verkställa ett antal nya åtgärder för att mildra effekterna på den svenska ekonomin och motverka den pågående marknadsoron. Myndigheten kommer att erbjuda lån i amerikanska dollar och köpa värdepapper utgivna av icke-finansiella företag.

Inom storbolagsindexet OMXS30 var majoriteten av aktierna upp. Bäst gick det för H&M som klättrade 6,3 procent. Securitas och Electrolux avancerade cirka 5 procent.

Boliden fick viss medvind från Deutsche Bank som höjt rekommendationen för bolaget till köp från behåll. Riktkursen sänktes dock till 220 från 260 kronor. Aktien steg 4,8 procent.

Hexagon steg 0,3 procent. Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation till undervikt från jämvikt samtidigt som riktkursen vridits ned till 495 från 540 kronor.

Storbankerna hjälpte till att lyfta storbolagsindexet där Handelsbanken avancerade 4,9 procent, Nordea 3 procent och SEB 3 procent. Swedbank stod dock för en nedgång om 2,9 procent efter böter från Finansinspektionen.

Alfa Laval och SKF backade 1,6 procent respektive 1,4 procent.

Managementkonsultbolaget Capacent har beslutat att ingen utdelning ska lämnas för året. Aktien dök 9,8 procent.

Installationsbolaget Instalco rusar 9,2 procent. Bolaget fått en höjd rekommendation av SEB till köp från behåll. Banken motiverar rekommendationsändringen med att den senaste tidens nedgång i aktien nu bäddar för köpläge då bolaget sannolikt inte har påverkats väsentligt av coronavirus-tumultet hittills. “Vi tror att med en stabil orderbok, en rörlig kostnadsbas och relativt opåverkad produktion innebär kursnedgången en möjlighet”, skriver banken i en analysuppdatering.

Scandic Hotels, som under den senaste månaden fått sitt börsvärde halverat i samband med covid-19, stod inför en kraftig återhämtning på fredagen där aktien rusade 20,4 procent.

Bettingsektorn stod inför ett ordentligt lyft. Evolution Gaming ser fortsatt stark efterfrågan när många spelare väljer kasinospel i avsaknad av bettingspel på inställda sportevenemang, men studiokapaciteten kan komma att behöva anpassas. Aktien steg 7,4 procent.

Netent och Betsson steg 11,3 respektive 6,5 procent. Leovegas steg smärre 0,7 procent.

Flygbolaget SAS stod inför en återhämtning med en uppgång om 5,4 procent. Den krisdrabbade sektorkollegan Norwegian har handelsstoppats på Oslobörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.