Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda veckan på plus efter fredagens starka USA-utveckling och efterföljande breda uppgångar i handeln i Asien.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Morgonens nyhetsflöde har varit relativt tunt och i alla fall sett till agendan är även resten av måndagen lugn. Men rapportflödet är långt ifrån över och senare i veckan väntas siffror från bolag som New Wave, Alimak, Latour, Elekta, Scandi Standard, Oscar Properties och Mekonomen.

Vid 8.30-tiden var terminerna för tyska Dax- och franska CAC40-index upp 0,7 respektive 0,5 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index om 0,6 procent.

Samtliga större index i New York avancerade i fredags, upp mellan 1,2 och 1,7 procent, och stängde nära dagshögsta. Samtliga sektorer låg på plus och allra bäst gick industri, teknik och finans. Även Asienhandeln visade på bestämda uppgångar med Fastlandskina i täten. Kinas centralbank uppgav att de kommer att börja publicera en ny referensränta, LPR, för bankerna som i förlängningen kan leda till lägre utlåningsräntor.

På handelsfronten sade USA-presidenten Donald Trump i helgen att han inte är redo att sluta ett handelsavtal med Kina ännu. USA-räntorna har stigit något i Asienhandeln medan dollarn visar små förändringar från fredagen.

 

I nyhetsflödet:

* Catena Medias ebitda-resultat landade på 9,4 miljoner euro för det andra kvartalet. Analytikerna hade väntat sig 11,3 miljoner, enligt Bloomberg News. Enligt bolaget påverkade regulatoriska förändringar i Storbritannien och Frankrike kvartalet negativt.

* Electrolux: leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, sjönk med 1,6 procent i juli, jämfört med samma månad föregående år. Ackumulerat under året har AHAM 6 gått ned med 2,8 procent.

* Lundin Petroleum har gjort ett mindre oljefynd söder om Edvard Grieg-fältet i Nordsjön.

 

Rekommendationer:

* Måndagens aktie i DI är Haldex och tidningen rekommenderar köp.

* Såväl SEB Equities som Kepler Cheuvreux höjer rekommendationen för Ratos till behåll från sälj.

* Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Addtech till sälj från behåll.

* Börsveckan rekommenderar köp av Mentice och sänker Handicare till avvakta.

 

Makro:

– SCB: industrilager 2 kv kl 9.30

– EMU: bytesbalans juni kl 10.00

– EMU: KPI (def) juli kl 11.00

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.