Uppgång väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas öppna uppåt på fredagen. De tre terminerna i Paris, Frankfurt och London stiger cirka en halvtimme innan börsens öppning med 0,2 till 0,4 procent.

Två amerikanska terminer rör sig samtidigt kring nollan. En start i det positiva skulle innebära viss återhämtning för Europabörserna, undantaget Stockholm som i så fall fortsätter gårdagens avancemang.

I New York stängde börserna med breda nedgångar som enligt analytiker både kunde kopplas till statistikbesvikelser och en dålig rapport från Wal-Mart. Att detaljhandelsjätten släppte svaga siffror till marknaden kan enligt flera ses som en indikator på att konsumenternas köplust inte är så stark. Efter Stockholmsbörsens stängning registrerades dock uppgångar om mellan 0,1 till 0,6 procent på Wall Street.

De asiatiska börserna har mestadels handlats under nollan på fredagen. Ett undantag till det är dock Indien som noterar stigande kurser. Tidiga valresultat pekar ut oppositionsledaren Narenda Modi som landets nya premiärminister.

USA höjer återigen ett varnande finger för mer sanktioner mot Ryssland om presidentvalet i Ukraina undermineras denna månad. Samtidigt uppges Ukrainas styrkor avancera mot de proryska separatisterna.

En av morgonens delårsrapportörer är RaySearch. Siffrorna visar på ett något försämrat resultat före skatt i det första kvartalet, jämfört med det första kvartalet året innan, men orderingången för Raystation lyfte rejält under perioden.

Black Earth Farming fördjupade sin förlust före skatt under det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Intäkterna ökade.

Enquests genomsnittliga produktion steg med 25 procent under perioden januari till april, och bolaget upprepar sin produktionsprognos för helåret.

Profilgruppen får en ny vd i Per Thorsell, som tillträder den 1 september. Kåre Wetterberg återgår till rollen som styrelseordförande.

Bland övriga nyheter har Cdon utsett nya chefer till dotterbolagen Cdon.com samt Tretti, Fenix Outdoors styrelse rekommenderar aktieägare att acceptera Nidrons bud, och Deltaco har emitterat obligationslån på 100 miljoner kronor.

Med i kalendern i dag är en presskonferens som regeringen håller klockan 11.00 med anledning av AstraZeneca. Där ska synen på läkemedelsindustrin samt AstraZenecas roll belysas.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour