Uppgångssvit på börsen väntas hålla i sig

Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel uppåt och därmed stiga för tredje dagen i följd.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls

Lättnader i de restriktionerna som tagits i samband med coronavirusspridningen runt om i världen tycks ses. USA har senast i slutet av föregående vecka uttalat sig om att landet sakta men säkert avser att få ekonomin i rull igen.
I en intervju med tidningen Der Spiegel uppger EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni att stöd på minst en miljard euro behövs i EU för att bekämpa covid-19.
Vid 8.30-tiden var terminen för tyska DAX upp 0,9 procent medan FTSE 100-terminen var 1 procent högre. Förhandeln hos IG-markets indikerade vid samma tidpunkt en uppgång med omkring 0,9 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De amerikanska terminerna var dock ned drygt en halv procent.
I Asien var utvecklingen blandad på börserna där nedgångar sågs i Tokyo. Indexen i Fastlandskina steg.
En konflikt har uppstått i AB Volvos ägarled kring huruvida en utdelning för verksamhetsåret 2019 bör delas ut eller inte, rapporterar DI och hänvisar till källor. Kinesiska Geely behöver utdelningen från lastbilstillverkaren på grund av finansiella skäl medan finansmannen Fredrik Lundberg, styrelseordförande för Volvos röstmässigt största ägare Industrivärden, inte vill att någon utdelning ska lämnas.
Boozt gör en nedskrivning av varulagret om 58 miljoner kronor. E-handelsbolaget preliminära justerade rörelseresultat för det första kvartalet 2020 förväntas i och med nedskrivningen att hamna inom intervallet -57 till -63 miljoner kronor.
IT-företaget Dist IT redovisade en omsättning på 565 miljoner kronor för det första kvartalet i år, vilket är en ökning om 1,7 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
”Omsättningen i kvartal ett 2020 var god trots vissa leveransstörningar från påverkan av covid-19”, skriver bolaget i sin delårsrapport.
Programvarubolaget Vitec Softwares styrelseledamot Jan Friedman har via bolaget JF Asset Management sålt av hela sitt innehav i bolaget. Totalt omfattar försäljningen 258.650 aktier, motsvarande ett transaktionsvärde på över 47 miljoner kronor.
Rekommendationsfronten:
* Danske Bank sänker sin rekommendation för Ericsson till behåll från köp. Riktkursen är satt till 87 kronor och aktien stängde på fredagen till nivån 86:60 kronor. Banken menar på att Ericsson är fullvärderat.
* SEB höjer sin rekommendation för Kinnevik till köp från behåll. Riktkursen skruvas samtidigt upp till 211 från 197 kronor. Investmentbolagets aktie stängde på fredagen till 195:95 kronor.
* Getinge har fått sin riktkurs höjd till 210 från 195 kronor av Pareto Securities som upprepar rekommendationen köp. Aktien stängde på fredagen till dryga 181 kronor.
Börsveckan rekommenderar i det senaste numret av tidningen köp av Cellink samtidigt som köprekommendationen för Medcap upprepas.
Brentoljan backade på morgonen cirka 3 procent till 27:30 dollar per fat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco