Uppror mot A Brand New World

Rekonstruktionen av A Brand New World har väckt starka reaktioner hos innehavarna av det 80 Mkr stora konvertibellån som sedan en tid tyngt bolaget. ABNW hävdade att flera av dem, däribland LRF, stod bakom affären, något som LRF nu dementerar kraftfullt. Även före detta anställda, som tagit banklån för att köpa in sig i bolaget, reagerar nu mot omstruktureringen.

I en pressrelease som ABNW skickat ut skriver man att 25 procent av ägarna, däribland LRF och Länsförsäkringar, står bakom erbjudandet, men den uppgiften tillbakavisas nu.

”Vi har inte gått med på någonting”, säger Bengt Söderberg, på mäklarfirman Aragon som genom ett förvaltningsuppdrag för LRF är ansvarig för innehavet.

”Vi har absolut inte givit något tillstånd att använda vårt namn i en pressrelease. Att vi som institutionell ägare står bakom erbjudandet stämmer inte”, säger Bengt Söderberg.

När Ekonomi24 talar med Jan Arpi, finanschef på ABNW, medger han att man har ”gjort bort sig” i och med att man använt LRF:s namn i releasen och att det ännu inte finns några skriftliga åtaganden från någon part, men säger sig ändå ha fått en ”muntlig accept” angående LRF:s innehav.

”Det har han i så fall övertolkat”, säger Bengt Söderberg. ”De har varit runt och presenterat förslaget och vi har lyssnat, men inte sagt ja till något. Vi inser att man måste göra något med bolaget och har själva inga bättre förslag i dagsläget, men vi förbehåller oss rätten att inte acceptera erbjudandet”, säger Bengt Söderberg.

Den största konvertibelinnehavaren, Fjärde AP-fonden, som har konvertibler för motsvarande 32,5 Mkr, har hittills inte ställt sig bakom erbjudandet och är fåordig i sina kommentarer. ”Bolaget befinner sig i en svår situation och ledningen har i ett mycket sent skede tagit kontakt med oss i egenskap av konvertibelägare. En diskussion har inletts, men mer än så kan jag inte säga”, säger Björn Franzon, vice VD på Fjärde AP-fonden.

På Länsförsäkringar är man beredd att acceptera erbjudandet eftersom man inte ”har något egentligt val”. ”Erbjudandet är en nyemitterad aktie i det nya moderbolaget per 29 kronor i konvertibel fordran, vilket är väldigt oförmånligt för oss. Konvertibelägarna får bidra med mer till det nya bolaget än aktieägarna, vilket naturligtvis inte är en drömsituation”, säger Birger Lövgren, VD för Länsförsäkringar Gävleborg. ”Vi befinner oss i en usel förhandlingssituation, med tanke på att alternativet tycks vara konkurs, och har ingen direkt kunskap om den verkliga situationen i bolaget. Det känns som att det här är vår sista chans att få ut något av innehavet alls.”

Erbjudandet har även väckt ont blod hos tidigare anställda i ABNW, som köpte konvertibler i bolaget redan på Radio Design-tiden, under åren 1996-1998, innan den nuvarande ledningen tog över. ”Att man skulle köpa in sig var något som påhejades ivrigt från ledningen, och de anställda lockades med färdiga låneerbjudanden från SEB och Nordbanken. För många innebar det att man tog lån på mellan 100 000-300 000 kronor för att köpa in sig. Som mest hade bolaget 400 anställda och det var rätt många som hakade på”, säger en före detta anställd som själv satsat runt 100 000 i bolaget.

”Nu får man byta dem mot aktier som man inte har en aning om vad de blir värda, och byter man inte in sina lån hamnar man med en oprioriterad fordran på ett skalbolag som är tömt på värden. Det känns inte direkt som god affärsetik och är framförallt trist eftersom vi är många som hela tiden trott på bolaget och hoppats att det ska bli bra i slutänden”, säger samme person.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight