USA backade – banksektorn ledde fallet

New York-börsen hade en svagt vikande tendens under större delen av tisdagen men under sista timmens handel tilltog nedgången något. Index slutade nedåt.

Enligt bedömare konsoliderade sig marknaden inför kommande nyheter om sysselsättningen på fredag och centralbanksmötet i nästa vecka.

Nedgången leddes åter igen av finansaktier som tyngdes av oro för lägre vinster i spåren av problemen på kreditmarknaden och svagare konjunktur.

Goldman Sachs drog ned vinstprognoserna för de bolag som ingår i S&P 500 index för 2007 och 2008, som ett resultat av lägre vinster i banksektorn.

Dow Jones index stängde ned med 0,5 procent till 13.249. På den bredare marknaden backade S&P 500 index med 0,7 procent till 1.463 medan Nasdaq Composite index sjönk 0,7 procent till 2.619.

Omsättningen på NYSE uppgick till 3.295 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.026 miljoner aktier. Räntan på den tioåriga obligationen backade två punkter till 3,87 procent, och 30-årsräntan sjönk lika mycket till 4,33 procent.

Finansaktier fortsatte att tyngas av negativa sektoranalyser. Investmentbanken JP Morgan har sänkt vinstprognoser för flera banker under fjärde kvartalet och nästa år. Analytikern vid JP Morgan spår ytterligare nedskrivningar på obligationssidan samt minskade intäkter i rådgivning.

Även Deutsche Bank har släppt en analys där man sänkt vinstprognoserna med omkring 10 procent. Bland de stora bankerna var Goldman Sachs ned 5,1 procent, Merrill Lynch föll 3,3 procent och Morgan Stanley backade 4,3 procent.

Bland bolåneföretagen sjönk Fannie Mae backade 3,0 procent medan Freddie Mac tappade 3,6 procent. Läkemedelstillverkaren Merck rapporterade en vinstprognos för 2008 om 3,28-3,38 dollar som var lägre än marknadens förväntningar vid 3,39 procent. Aktien pressades ned 0,7 procent.

Kollegan Novartis steg 0,7 procent till 136,10 dollar. Bolaget räknar med att ta fram fyra nya cancerprodukter till år 2011, med förhoppningen att minst en av dem ska bli storsäljare.

Nokia höll kapitalmarknadsdag där höjda finansiella mål presenterades. Målen var dock i mångt och mycket i linje med vad marknaden förväntat och aktien sjönk 3,3 procent. Bland konkurrenterna var Alcatel-Lucent ned 1,0 procent medan

Motorola steg 1,6 procent. Dell har fått fullmakt från bolagets styrelse att köpa tillbaka aktier för upp till 10 miljarder dollar. Aktien inledde upp men stänge på minus 1,4 procent.

Merrill Lynch rekommenderade idag exponering i amerikanska exportbolag, bland annat som följd av en fortsatt förväntad nedgång i dollarn.

IBM tillhör denna skara som har de kriterierna och aktien steg 0,8 procent. En annan vinnare med stor utländsk försäljning är Coca-Cola som ökade 1,0 procent. Oljebolag tyngdes av lägre oljepriser inför morgondagens OPEC-möte. Exxon stängde ned 0,8 procent.

E-Trade Financial föll 4,1 procent till 3,94 dollar. Lehman Brothers bedömer att ett övertagande inte är så sannolikt längre efter kapitalinjektionen från Citadel.

General Motors sjönk 3,3 procent. Uppgifter gör gällande att bolaget vill köpa en betydande del av den ryska biltillverkaren Avtovaz. Det ryska bolaget har uppgett att det diskuterar med flera intressenter.

Dow Chemical meddelade att bolaget kommer att minska personalstyrkan med 1.000 personer. Aktien stängde ned 1,2 procent. Flera skogsbolag utvecklades svagt, bland andra sjönk International Paper med 3,2 procent.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.