USA satsar drygt 3 miljarder dollar för att öka inhemsk produktion av batterier

Biden-administrationen kungjorde under måndagen att man planerar lansera satsningar om 3,1 miljarder dollar för att öka den inhemska tillverkningen av batterier i landet. Tilltaget beskrivs vara en del av planerna kring att successivt fasa ut fossildrivna bilar.
USA:s president Joe Biden håller upp en kiselplatta.
USA:s president Joe Biden håller upp en kiselplatta. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/TT
Det skriver CNBC.

Pengarna kommer finansieras genom president Joe Bidens stora infrastrukturplan om en miljard dollar som röstades igenom förra året. Åtgärden väntas hjälpa företag som vill bygga upp, göra om eller utöka tillverkningen av batterier och batterikomponenter.

Medlen kommer även gå till att inrätta anläggningar för återvinning av batterier samt ge stöd för genomförbarhetsstudier av projekt som utvinner nödvändigt material, som till exempel litium och nickel.

Vita huset har sedan tidigare satt upp ett mål om att 50% av bilarna som säljs 2030 ska gå på el. Man arbetar även för att bygga upp ett nationellt nätverk av laddningsstationer runt om i landet.

USA är för närvarande världens tredje största marknad när det gäller elfordon, bakom Kina och Europa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets