USA-terminer tappar efter kinesiskt tullbesked

Terminerna för de ledande USA-börserna handlades inledningsvis upp på fredagen, men vände snabbt till minus sedan Kina aviserat om nya tullar på amerikanska varor.

Investerare inväntade även Fed-chefen Jerome Powells anförande i Jackson Hole klockan 16.00. Förhoppningen är att den amerikanska centralbankschefen ska ge besked som kan vägleda marknadens förväntningar fram till nästa FOMC-möte den 18 september.

Federal Reserve bör fortsätta att lätta på penningpolitiken eftersom obligationsmarknaden skickar recessionssignaler, sade James Bullard, Fedchef i St Louis, i en intervju med CNBC på fredagen.

Vid 14.45-tiden noterades terminen för Dow Jones industriindex 0,6 procent ned, det bredare S&P 500-indexet var 0,5 lägre medan terminen för teknikorienterade Nasdaq 100 hade sjunkit 0,8 procent.

Kina kommer att höja importtullarna på vissa amerikanska varor för cirka 75 miljarder dollar. Tullarna ska införas i två steg från den 1 september och den 15 december, rapporterade Reuters och Bloomberg News. Utöver dessa tullar kommer 25 procentiga tullar på amerikanska bilar att återinföras från och med den 15 december.

Även olja och sojabönor finns med på kinas tullista, vilket ledde till ett prisfall på över 3 procent för den amerikanska oljan samtidigt som nordsjöoljan var över 2 procent ned.

“Som svar på USA:s åtgärder tvingades Kina att vidta egna åtgärder”, sade Kina i ett uttalande. De två länderna ska träffas för nya förhandlingar i september.

Efter tullbeskedet föll både biltillverkare såväl som fordonsunderleverantörer globalt. I den amerikanska förhandeln såg utvecklingen densamma ut. General Motors och Ford Motor backade 2 procent vardera, medan Fiat Chrysler var ned 1,4 procent. Tesla vände också ned 1,5 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv gick från plus till minus i Stockholm och tappade även 3 procent i den amerikanska förhandeln.

Oljejätten Exxon Mobil backade 1,3 procent medan Chevron var ned strax över 1 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här