USA-terminerna pekar kraftigt uppåt

På måndagseftermiddagen pekade USA-terminerna mot en öppning skarpt uppåt, efter att New York-börserna backat på fredagen i spåren av svaga jobbsiffror.

Vid 14.40-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex stigit 3,5 procent. S&P 500-terminen var samtidigt upp 3,4 procent, medan Nasdaq-terminen hade stigit 3,6 procent.

Riskindexet VIX har fallit tillbaka märkbart sedan de skyhöga noteringarna i mars och noterades till 45.

En rad orsaker bidrog till optimism bland investerarna. Bland annat ses ett minskande antal dödsfall av coronaviruset på europeisk mark – vilket ingett hopp om att USA snart når sin kulmen i dödstal till följd av covid-19.

Vita Huset har gått ut med att den innevarande veckan kan komma att bli en av de tuffaste för delstaten New York, där viruset slagit till extra hårt, men Trump-administrationen hade en något mer optimistisk ton under en presskonferens på söndagen där det noterades att det setts tecken på en stabilisering av antalet patienter på sjukhus, samt en rad andra positiva faktorer, rapporterar CNBC.

På oljefronten fortsatte spotpriset på Nordsjöoljan nedåt, -4,7 procent till 33:24 dollar per fat. Den amerikanska WTI-oljan backade samtidigt 4,9 procent till 27:38 dollar fatet. Nedgångarna kan ses i kölvattnen av det inställda mötet mellan Saudiarabien och Ryssland som var tänkt att hållas på måndagen, men som nu i stället väntas äga rum på torsdag.

Oljebolagen steg dock. Exxon handlades upp 2,7 procent i förhandeln medan Chevron var upp 1,6 procent. Marathon Petroleum avancerade 2,9 procent inför börsöppningen.

Bland flygbolagen var Delta ned 5,5 procent. Bolagets vd, Ed Bastian, har meddelat att ett intäktstapp om 90 procent är att vänta i det andra kvartalet och kommenterade samtidigt att ”vi vet att botten ännu inte är nådd”. Warren Buffets investeringsbolag Berkshire Hathaway har nyligen sålt 18 procent av sitt innehav i flygbolaget.

United- och American Airlines har båda gått ut med att bolagen avser minska flygandet ytterligare till New York. Aktierna var ned 2 respektive 0,8 procent.

Videokonferensbolaget Zoom Video Communications, som sedan årsskiftet som mest stigit tresiffrigt, backade 13 procent efter att Credit Suisse sänkt rekommendationen för aktien till underprestera från tidigare neutral. Banken motiverar ändringen med att nuvarande kursnivå speglar en större användning av bolagets produkter än vad som faktiskt kommer att ske.

E-handelsgiganten Ebay avancerade 5,4 procent i förhandeln efter att ha fått en höjd rekommendation till köp från neutral av Guggenheim, som i en analys konstaterar att bolaget är attraktivt värderat med en stark balansräkning och ett starkt kassaflöde.

Den amerikanska tioåriga räntan steg till 0,645 procent, upp från 0,587 procent på fredagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.