Utformningen av Riksbankens nya referensränta är klar

Riksbanken ska börja publicera en transaktionsbaserad referensränta på den kortaste löptiden i svenska kronor.
Riksbanken
Direktionen har nu efter en avslutad remissomgång beslutat om utformningen av den nya referensräntan. I januari 2021 kommer Riksbanken att inleda en testperiod då en preliminär referensränta kommer att publiceras. Den officiella referensräntan kommer att börja publiceras efter den avslutade testperioden. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den beslutade utformningen av den nya referensräntan uppfyller internationella krav och riktlinjer för transaktionsbaserade referensräntor samtidigt som den är väl anpassad till den svenska marknaden och internationell praxis.

Riksbanken kommer att inleda en testperiod i januari 2021 då centralbanken publicerar en preliminär ränta för att sedan börja publicera den officiella referensräntan. Den preliminära räntan får inte användas vid prissättning av finansiella kontrakt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.