Utländska aktier allt mer populära – här flockas spararna

Handeln i utländska aktier har stigit kraftigt hos Avanza. Här är listan över de aktier som är mest populära.

Handeln i utländska aktier har stigit med 65 procent i år bland de 165 000 privatpersoner med utländska aktier hos Avanza.

– Med den starka fjolårsbörsen i färskt minne och den starka starten även på detta börsår är optimismen generellt stor hos såväl privatsparare som institutionella investerare, vilket dragit upp handeln till höga nivåer överlag, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, och fortsätter:

– I takt med att en ny generation privatsparare börjar handla med aktier kommer sannolikt den utländska aktiehandeln att öka. Tröskeln för att plocka in utländska bolag i aktieportföljen är generellt sett lägre bland de yngre spararna.

Köplistan domineras av teknikjättarna.

– Teknikjättarna är i en klass för sig sett till i princip alla faktorer såsom storlek, försäljning, vinst, styrka på varumärken med mera. En exponering som man helt enkelt inte kommer åt via Stockholmsbörsen. Visst är förväntningarna på bolagen höga, men vid senaste kvartalsrapporterna visar de återigen att de lever upp till dem, säger Johanna Kull.

Toppar listan gör Microsoft och Apple och hela 1 av 5 aktiekronor går till dessa jättar.

– I Microsoft får spararna exponering mot ett väldiversifierat mjukvarubolag med en mycket stark sekulär trend ryggen. Aktien har gått starkt och stigit 74 procent på ett år. Många analytiker menar dock att aktien kan ha mer att ge, framför allt tack vare den starka tillväxten i deras molnbaserade tjänster såsom Office 365 och Azure. 

På säljsidan dominerar istället Tesla, som haft en otrolig aktieutveckling hittills i år.

– I Tesla är det framförallt vinsthemtagningar från befintliga aktieägare som lett till att bolaget hamnat på säljtoppen. De flesta väljer dock att ha kvar en mindre post i bolaget, vilket tyder på att man är fortsatt positiv till aktien på längre sikt, säger Johanna Kull.

Mest köpt

 

Mest köpta utländska aktierna i år Avkastning i år Förändring antal ägare %
Microsoft Corp

17%

20%

Apple Inc

9%

15%

Alphabet Inc

11%

10%

Mastercard Inc

10%

29%

Visa Inc

8%

21%

Danske Bank

9%

2%

Berkshire Hathaway Inc Class B

0%

2%

Walt Disney Co

-2%

9%

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton

-1%

12%

Facebook Inc

4%

2%

 

6%

 

Källa: Avanza

Mest sålt

 

Mest sålda utländska aktierna i år Avkastning i år Förändring antal ägare %
Tesla Inc

79%

10%

Activision Blizzard Inc

4%

2%

Atlassian Corporation PLC

23%

2%

Spotify Technology SA

3%

-1%

Pandora

24%

-1%

Amazon.com Inc

13%

1%

Wirecard AG

29%

-1%

Sampo Oyj A

7%

1%

Tomra Systems

0%

1%

Outokumpu Oyj

57%

-1%

Källa: Avanza

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här