Utredning föreslår ny lag mot marknadsmissbruk

Den av regeringen tillsatta marknadsmissbruksutredningen lämnade i dag in sitt slutbetänkande kring implementeringen av EU:s marknadsmissbruksdirektiv i den svenska lagstiftningen.

I slutbetänkandet lägger utredarna fram förslag om att implementeringen införs i huvudsakligen genom en ny lag och att Finansinspektionen utses som ansvarig myndighet.

Utredarna bakom slutbetänkandet föreslår också att bekämpningen av marknadsmissbruk hanteras inom två system, ett straffrättsligt system och ett administrativt sanktionssystem. Systemen ska skiljas åt på grunderna om det finns uppsåt och inte utifrån kriterier som beloppsgräns eller personkategori. För ringa och oaksamma brott föreslås hantering i sanktionssystemet.

Utredarna föreslår att Finansinspektionen anges som behörig myndighet i Sverige enligt förordningen, men att Finansinspektionen också fortsättningsvis ska anmäla misstankar om marknadsmissbruksbrott till Ekobrottsmyndigheten.

Europaparlamentet och Europarådet antog förordningen om marknadsmissbruk och ett direktiv om straffrättsliga påföljder för marknadsmissbruk i april tidigare i år. Genom direktivet kräver EU att medlemsländerna inför straffrättsliga påföljder för åtminstone allvarliga fall av marknadsmissbruk, då även anstiftan, medhjälp och försök inberäknat, samt marknadsmanipulation.

”Ett viktigt syfte bakom marknadsmissbruksförordningen och marknadsmissbruksdirektivet är att uppnå harmoniserade och effektiva regler på marknadsmissbruksområdet, vilket bland annat förutsätter att medlemsstaternas nationella lagstiftning inte ställer upp andra krav än dem som följer av det gemensamma regelverket,” står det i slutbetänkandet.

Med marknadsmissbruk hänsyftas insiderhandel, olagligt röjande av insiderinformation, och marknadsmanipulation.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.