Utrymme för kurslyft

ANALYS Hissbolaget Alimak är mer stabilt än man kan tro tack vare en stor och höglönsam eftermarknad. Efter kursfallet lockar aktien.

KÖP Alimak firade i fjol 70 år och har en ledande position globalt inom ”vertikala transportlösningar för professionellt bruk” – såväl hissar som plattformar. Försäljning sker i över 100 länder och bland kundsegmenten finns inte bara byggsektorn, utan även branscher som exempelvis olja- och gas, vindkraft, hamnar och varv samt kemi- och cement. Den mer stabila och lönsamma eftermarknaden står för 27 procent av omsättningen.

Fjolåret blev en besvikelse för Alimak där den justerade ebita-marginalen vid 12,8 procent var oförändrad jämfört med 2017. Men i år har det lossnat, under första halvåret stärktes ebita-marginalen med 1,2 procentenheter, från 12,6 till 13,8 procent och vd Tormod Gunleiksrud talade i rapportens vd-ord om att han räknar med att takta mot marginalmålet på 15 procent vid årets slut. Stöd till det kommer inte minst från en rekordhög orderingång inom affärsområdet After Sales där ebita-marginalen ligger nära 27 procent.

Som leverantör till byggsektorn och industrin har Alimak en cyklisk komponent, varför det mer osäkra konjunkturläget är en riskfaktor. Mot det ska ställas att bolaget med global exponering inte står och faller med någon enskild marknad, att den stabila och höglönsamma eftermarknaden ger en bra grundstabilitet samt att skuldsättningen kommit ner rejält efter de två stora förvärven kring årsskiftet 2016/2017.

Affärsvärlden kalkylerar konservativt med en avmattning under andra halvåret och relativt blygsam tillväxt nästa år. Då handlas Alimak-aktien till ev/ebita på cirka 12 respektive ett p/e-tal kring 14. Det är ingen farlig värdering på ett välskött bolag med tydliga tillväxtambitioner och det finansiella utrymmet att slå till med nya värdeskapande förvärv. Affärsvärlden gillar förutsättningarna och tar rygg på vd Tormod Gunleiksrud och investmentbolaget Latour. Köp.

Detta är en kortversion av Kvalitetsbolag till ett rimligt pris. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.