Kvalitetsbolag till ett rimligt pris

Nischade verkstadsbolaget Alimak har mycket av det investerare söker efter. Efter att aktien tappat en femtedel av börsvärdet sedan i våras bedömer Affärsvärlden att det är läge att stiga på.

KÖP Att ha en vd som sitter i samma båt som aktieägarna är något man gärna ser som investerare. När Stockholmsbörsens vd:ar med det största aktieägandet i det egna bolaget listades i våras i nummer 21/2019 dök hissbolaget Alimaks vd Tormod Gunleiksrud upp. Han satt då på aktier värda cirka 67 miljoner kronor, i dag värda något mindre efter aktiens tillbakagång (se tabell intill). Som om inte det vore nog sitter vice vd Stefan Rinaldo på aktier värda nära 40 miljoner. Till detta kan adderas att Alimaks huvudägare stavas Latour – investmentbolaget som utan tvekan tillhör börsens bästa ägare.

Mer bolagsspecifikt saknas inte heller attraktiva attribut. Alimak firade i fjol 70 år och har en ledande position globalt inom vertikala transportlösningar för professionellt bruk – såväl hissar som plattformar. Försäljning sker i över 100 länder och bland kundsegmenten finns inte bara byggsektorn, utan även branscher som exempelvis olja och gas, vindkraft, hamnar och varv samt kemi och cement. Den mer stabila och lönsamma eftermarknaden står för 27 procent av omsättningen men hela 58 procent av rörelsevinsten (se diagram). Det är en förklaring till Alimaks stabila och höga lönsamhet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets