Välj inte amorteringsfria lån

Hög historisk avkastning lockar många att köpa aktier för lånade pengar. Men lägre inflation har gjort amorteringar nödvändiga.

Trygg-Banken har lanserat en produkt som de kallar “fondamortering”. Tanken är att bolånekunderna skall sluta amortera på sina lån och istället spara motsvarande belopp i aktiefonder.

Två fördelar lockar: Dels en skattefördel som beror på att mer betalas i avdragsgilla räntor samtidigt som sparandet i aktiefonder förhoppningsvis ger obeskattade reavinster som ger kunden extra avkastning. Om räntan och fondernas avkastning båda är 7,5 procent minskar amorteringstiden enligt Trygg-Banken från 40 till 33 år.

Dels förhoppningen att aktiefonder fortsätter att ge högre avkastning än bolåneräntorna. Om aktiefonderna ger 12,5 procent avkastning minskar lånets återbetalningstid enligt Trygg-Banken till hälften.

Att Trygg-Banken tycker att upplägget är bra är inte förvånande. De tjänar ju mer på sina kunder eftersom de får sälja mer av både lån och fondsparande.

För hög risk

Men finns det då inte någon nackdel för kunden?

Problemet är förstås att kunden tar risken, kunden spekulerar med lånade pengar. Om världens aktiebörser faller istället för att stiga så är det kundens pengar som har gått förlorade. Lånet blir större än det skulle ha varit om kunden hade amorterat och därmed blir de framtida räntebetalningarna större.

Att belåna sin aktieportfölj och köpa mer aktier ger hög risk att förlora pengar även på 20 års sikt. Samma höga risk finns även om det är villan som banken har fått som säkerhet för lånet. Affärsvärlden anser därför att de som har lån bör spara genom att amortera, ingenting annat.

Det gäller att fråga sig: Om fondamortering nu är så bra, varför stanna vid att bara fondspara amorteringarna? Varför erbjuder inte Trygg-Banken sina kunder att låna några extra miljoner som sätts in i deras fonder, det skulle väl vara en ännu bättre affär?Och om det nu är så bra att låna för att spara, varför stanna vid de kunder som idag amorterar sina lån? Samma fördelar gäller i så fall alla de som idag äger ett obelånat hus. De borde väl skynda sig till banken, belåna huset maximalt och sätta in pengarna i aktiefonder?

Låg inflation ökar risken

Dagens låga inflation har givit ytterligare skäl att amortera villalån. Det finns idag en klar risk att de som inte lägger tillräckligt med pengar på att underhålla och reparera sitt hus om tio eller tjugo år kommer att finna att villan har minskat kraftigt i värde. Den som då inte amorterat sina lån, kommer kanske inte att kunna låna mer för att renovera. I värsta fall är lånen större än husets värde.

Bankerna är medskyldiga till att många människor inte tar med kostnaderna för reparationer och underhåll i sin budget. De godkänner bolånekalkyler som inte innehåller dessa kostnader. Fast så länge bankerna kräver att kunderna amorterar sina lån ser de till att utrymme skapas för framtida renoveringar.

Men allt fler banker, inklusive Trygg-Banken, erbjuder i dag amorteringsfria lån. Tillsammans med låg inflation och en framtida lågkonjunktur kan det föra många människor in i en skuldfälla där de tvingas sälja sitt hus med förlust och behålla en del av lånen.

Välj inte amorteringsfria lån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.