Valueguard: Bopriserna stiger

Valueguards prisindex för bostadsrätter i Sverige steg med 2,1 procent i augusti jämfört med månaden innan medan index för villor steg med 3,0 procent. Det övergripande indexet, HOXSWE, steg med 2,6 procent.

Det framgår av Valueguards HOX-index som presenteras i dag.

Prisutvecklingen var alltså stark på både bostadsrätter och villor.

“På Erik Olsson Fastighetsförmedling upplever vi en stark, men lite nervös bostadsmarknad. Storstädernas bostadsbrist skapar ett efterfrågeöverskott som gör betalningsviljan är hög. Samtidigt är bland annat räntenivå, antalet sysselsatta och utvecklingen för disponibla inkomster extremt gynnsamma så att även betalningsförmågan är hög. Det ger höga bostadspriser. Vi får se hur höstbudget och debatten om hushållens bostadslån påverkar bostadsmarknaden”, uppger Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Under den senaste tremånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 5,1 procent medan priserna på villor har stigit med 2,5 procent. Under de senaste 12 månaderna har priserna på bostadsrätter ökat med 19,1 procent samtidigt som priserna på villor har ökat med 13,2 procent. Det övergripande indexet, HOX Sverige, har ökat med 15,3 procent.

Under föregående månad var priserna på bostadsrätter upp med 18,3 procent jämfört med ett år tidigare samtidigt som priserna på villor var upp med 13,7 procent.

Enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling gjorde Riksbankens besked nyligen om oförändrad reporänta inte någon direkt skillnad.

“Räntan är redan så låg. Riksbankens upprepade budskap om att räntorna kommer att vara unikt låga under lång tid framöver gör ändå att många tycker sig ha råd att köpa en dyrare bostad än annars”, noteras det.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.