Laddar

”Valutorna fortsätter i fel riktning”

Stockholmsbörsen föll tillbaka i en svag tendens på onsdagen. De ledande europeiska börserna noterade också överlag nedgångar, dock var kursfallet i Stockholm något större.

Bankerna ställde sig återigen högt upp på förlorarlistan. Aktiemarknaden var på nytt oroad för riskerna i finanssektorn.

AFV Generalindex backade med 1,2 procent till 362 medan OMXS30-index sjönk 1,1 procent till 1.150. Omsättningen var 24,9 miljarder kronor.

– Det enda som vi kan se idag är att valutorna har fortsatt i fel riktning. Det är framför allt dollar/yen som man tittar på. Det är annars fortsatt bankerna som pressar, de blir bara ytterligare sämre, sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån SIX.

Bankerna agerade på nytt ett sänke för börsen. Banksektorn är rejält i fokus efter den senaste tidens förnyade subprime-oro runt om i världen.

Swedbank sjönk 5,6 procent till 178,50 kronor och var börsens mest handlade aktie. Även de tre övriga storbankerna SEB, Handelsbanken och Nordea noterades för nedgångar. Isländska Kaupthing Bank, som av vissa analytiker bedöms vara en högriskaktie, föll 3,7 procent till 103,75 kronor.

Verkstadssektorn pressades också. Sandvik sjönk med 1,9 procent till 118,50 kronor och Atlas Copco föll med 2,1 procent till 103,75 kronor.

Även gruvaktierna gick dåligt. Lundin Mining föll hela 6,5 procent till 72,50 kronor och Boliden sänktes 1,0 procent till 103 kronor. Volvo hade kapitalmarknadsdag i New York. Där upprepades de finansiella målen. Det framkom även bland annat att fordonsjätten ska investera 5,7 miljarder kronor i utökad kapacitet 2008 och 2009. Aktien steg 0,2 procent till 122,25 kronor.

Securitas Direct var dagens rapportvinnare med en uppgång på 8,1 procent till 20 kronor. Bolagets resultat före skatt i tredje kvartalet steg med 49 procent jämfört med proforma resultatet för samma kvartal i fjol. VD Dick Seger spådde att bolaget kommer att se en vändning i tolvmånaderstrenden för kundavgångarna.

Den andra Securitas-avknoppningen Securitas Systems rapport fick ett kyligare mottagande. Bolagets resultat före skatt backade något i tredje kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Åtgärdsprogrammet i USA, Storbritannien och Irland tar längre tid att genomföra än tidigare beräknat. Aktien sjönk 8,7 procent till 21 kronor.

Teknikhandelbolaget B&B Tools redovisade en kraftig ökning av resultat och försäljning i det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Aktien steg 0,3 procent till 199 kronor. Fastighetsbolaget Wallenstams förvaltningsresultat steg med 21 procent för årets nio första månader. Under våren 2008 kommer nya finansiella mål att presenteras. Aktien steg 1,5 procent till 122,25 kronor.

Bioteknikbolaget Biovitrum lanserade vid en kapitalmarknadsdag i Stockholm en ny strategi, innebärande fokusering av FoU-portföljen på specialistsjukdomar, utlicensiering av primärvårdsprojekt och ökning av intäkterna genom geografisk expansion och förvärv av nya produkter. Strategiförändringen bedöms ta två år att genomföra. Aktien steg 0,3 procent till 74,75 kronor.

Precise Biometrics föll 7,1 procent till 1,57 kronor. Affärsvärlden lämnade säljråd för aktien.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.