Laddar

Vänta med belysningsbolaget

Fagerhult har haft ett tungt år på börsen efter en tidigare hausseartad omvärdering av bolagets värderingsmultiplar. Tillväxtutsikterna är relativt ljumma på ett års sikt liksom värderingen, och vi avvaktar därför ett bättre ingångsläge.

VÄNTA. Belysningsbolaget Fagerhult har haft en mörk utveckling på börsen det senaste dryga året. Det som har hänt är att aktien åkt retur på resan som tog den från 50 kronor i början av 2016 till 130 kronor i juni 2017. Då expanderande p/e-multipeln från cirka 15, vilket är lite för lågt, till cirka 30, vilket är för högt. I dag handlas aktien strax under p/e 19 på rullande tolv månader, vilket givet var bolaget och konjunkturen befinner sig är ungefär rättvist i Affärsvärldens ögon.

Eventuell tillväxt de kommande åren måste komma från förvärv. Fagerhult har en stark förvärvshistorik i en fragmenterad bransch, men i närtid medger balansräkningen, där nettoskuldsättningsgraden uppgick till 1,3 gånger vid halvårsskiftet, inga större utsvävningar.

Affärsvärldens syn på aktien kan sammanfattas i att dagens värdering är rättvis. Bolaget har historiskt lyckats växa med strax under 10 procent per år och har under åren haft en stabil lönsamhet. Någon multipelexpansion från dessa nivåer är således inte motiverad.

Tillväxtutsikterna ser på ett års sikt inte heller lysande ut, vare sig organiskt eller via förvärv. Därutöver tillkommer en viss osäkerhet, då bolagets mångårige vd Johan Hjertonsson kliver av för att bli vd på huvudägaren Latour. Vänta och köp om aktien faller till runt 65 kronor.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Gul lampa i belysningsbolaget

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.