Vänta med riskabelt gruvbolag

Bolaget har varit en av Helsingforsbörsens sämsta aktier i år. Potentialen lockar, men osäkerhet kring en saudisk projektsmäll gör att Affärsvärlden avstår från ett bottenfiske.
Vänta med riskabelt gruvbolag - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

Vad har finländska gruvteknikföretaget Outotec gemensamt med Danske Bank? Vid sidan av att båda bolagen dyker upp på listan över nordiska kursförlorare i år så erbjuder de investerare snarlika case där mycket specifika problem tynger bolag som i övrigt presterar hyggligt. Vid en normalisering är avkastningspotentialen i båda fallen god.

Men där slutar likheterna. Medan där huvudvärken i Danske Bank (köpråd i nummer 47/2018) stavas misstänkt penningtvätt i Baltikum och troliga mångmiljardböter, dras Outotec med problem i ett jätteprojekt i Saudiarabien som ingen vet hur dyrt det blir.

I ett optimistiskt scenario lyckas Outotec ändå få i gång anläggningen i Saudiarabien, men tvingas ta rejäla extrakostnader som absorberas av rörelsens kassaflöde och nya krediter. Uppsidan i aktien är då minst 50–70 procent, givet nuvarande pressade värdering.

Mot det ska ställas att det kan bli ännu dyrare, vilket ökar risken för nyemission. Lägg därtill att Outotec redan har misslyckats med att få i gång anläggningen vid två tillfällen. Tänk om problemet inte är löst om ett år? Oavsett vilken reservation Outotec gör i bokslutet så kommer en osäkerhetsrabatt hänga kvar tills smältugnarna är i gång, något som sannolikt är omkring ett år bort.

Sådana här lägen är intressanta då investerarna ofta visat sig överreagera. I det här fallet, nära årsskiftet, kan kursfallet också ha förstärkts av en dos window-dressing – ingen förvaltare vill visa upp en sådan här kursförlorare i sin årsrapport.

Hade Outotecs finanser varit starkare hade Affärsvärlden sett en intressant risk/reward, där Outotec varit intressant som en liten position i en diversifierad portfölj. Nu lutar vi åt att osäkerheten är för stor och att det är säkrast att stå vid sidan om.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Billig men för riskabel

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco