Vänteläge i medicinteknikbolaget

ANALYS Bolagets produkt och kommersialiseringspotential övertygar, men hög värdering och hackande tillväxt får Affärsvärlden att avstå i nuläget

VÄNTA Linköpingsbolaget Synthetic MR bildades 2007 i investeraren Staffan Perssons inkubator Accelerator. År 2014 noterades aktien på dåvarande Aktietorget och i dag har bolaget växt till 17 anställda och till en börsvärdering över 1,3 miljarder kronor.

Aktien toppade på 410 kronor i slutet av augusti. Synthetic MR hade då levererat en rapport med nära fördubblad omsättning i 2018 års andra kvartal. Vd Stefan Tells påpekande om att stora kvartalsvariationer kan förekomma i försäljningen har därefter besannats, med inbromsning till 46 procents tillväxt i tredje kvartalet och 11 procent i det fjärde. I takt med att tillväxten avtagit har aktien tappat i värde och handlas i dag kring 330 kronor.

Ingångsläge? Inte än.Ett nytt rekordkvartal med fördubblad omsättning känns långt borta – Affärsvärlden prognostiserar optimistiskt att Synthetic håller uppe tillväxten på 30 under innevarande år. Detta ger p/s-tal på 21,4, vilket är betydligt högre än exempelvis Raysearch och Sectra som börsen handlar till p/s-tal runt 5 och 7. Ny vd och styrelseordförande har mer att bevisa innan Affärsvärlden trycker på köpknappen.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Avstå osäkert medicinteknikbolag.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.