Vänteläge i noteringsflopp

Krisen för börsens sämsta nynotering fortsätter. I förra veckan fick vd sparken. Köpläge blir det först när bolaget får fart på försäljningen i egen regi.

Sedan medicinteknikbolaget Bactiguard gick till börsen för exakt ett år sedan har kursen rasat med 70 procent till 12 kronor. Det gör nyintroduktionen till den sämsta på börsen under den pågående noteringsyran. I fredags föll kursen ytterligare 10 procent sedan bolagets helt nye vd Niels Christiansen fått sparken efter bara tre månader på posten.

Företagets affärsidé är att förebygga vårdrelaterade infektioner genom att applicera en tunn film på katetrar eller andra produkter som förs in i kroppen. Med metoden förhindras bakterietillväxt, vilket betyder att patienter löper mindre risk att drabbas av infektioner. Vanligaste produkten är katetrar som säljs för typiskt sett 90 kronor när en standardkateter kostar 20 kronor.

Lejonparten av kunderna finns i USA och Japan, en verksamhet som beskrivs som mogen och drar in 90 miljoner kronor årligen i licensintäkter.

Bactiguard har säljrättigheterna i resten av världen. Här har framgångarna under det första börsåret uteblivit. Intäkterna för de egna produkterna var nära noll under årets första kvartal.

Nye vd:n Christian Kinch, som därmed är tillbaka på vd-posten efter ett år som styrelseordförande, gör ingen strategiändring. Han ska följa den sparkade vd:ns planer på att få fart på affärerna. Bolaget drar sig ur Ryssland och gör en omstart i Indien med stora reserveringar som följd.

I Västeuropa har marknadsföringen precis inletts, bland annat på den stora tyska marknaden. Frågetecknen är flera. Hur ska läkarkåren övertygas om att risken för infektioner är tillräckligt stor för att motivera dyrare engångsutrustning? Och ska det gå att få betalt för bonuseffekten, att antibiotikaanvändningen minskar vilket drar ned risken för att bakterier blir resistenta mot mediciner?

Bolaget hoppas också på de snabbväxande ekonomierna i Afrika och Latinamerika. I Kina har bolaget väntat på tillstånd under lång tid.

Affärsvärlden rekommenderade sälj i höstas. Kursen har fallit med mer än 50 procent sedan dess. Nu köper insiders, vilket ökar sannolikheten för att aktien slagit i botten. Ett besked om försäljningstillstånd i Kina kan ändra på den trista börsutvecklingen. Men lägg sedan till risken för att den pågående flytten av produktionen kan skapa problem under de närmaste kvartalen och att nya nedskrivningar av goodwill och teknik, tillsammans poster på 550 miljoner kronor, kan bli aktuella och aktien är fullvärderad.

Innan kursen lyfter behöver bolaget visa att det kan få fart på försäljningen i egen regi, något som kan ta ytterligare ett år. Den som ännu inte har sålt kan behålla sina aktier. Vi höjer till vänta.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF