Varför finns det något?

Det borde ha bildats lika mycket materia som antimateria vid Big Bang, enligt teorierna. Men varför ser vi bara materia i universum? Vart tog antimaterian vägen? Och varför finns det något över huvud taget?

Alla vet vad materia är. Det är det som världen är uppbyggd av. Allt, från sandkorn till människor, stjärnor och galaxer, består av atomer. Namnet kommer från grekiskans atomos och betyder odelbar, eftersom forskarna antog att atomerna var det. Detta visade sig dock vara fel. För ungefär hundra år sedan upptäcktes att atomerna består av en kärna av protoner och neutroner omgivna av en svärm av elektroner. Men inte nog med det. På 1960-talet upptäckte fysikerna Murray Gell-Mann och Georg Zweig att själva kärnpartiklarna också är sammansatta. De består av vad Gell-Mann kallade kvarkar. Protoner består av två uppkvarkar och en nerkvark. Neutroner av en uppkvark och två nerkvarkar. Elektronen låter sig dock inte delas upp.

Detta låter ju enkelt. Men vad är antimateria? År 1928 forskade den engelske fysikern Paul Dirac i kvantmekanik, teorin om hur elementarpartiklarna interagerar med varandra. Hans ekvationer förutsade att det förutom den negativt laddade elektronen borde finnas en nästan likadan partikel, men positivt laddad. Han kallade den positron.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets