”Varje rapport är som en examen”

En av Finanssveriges långvägare, byggkoncernen Skanskas ekonomi- och finansdirektör Hans Biörck, får utmärkelsen Årets CFO 2006.

För tredje året i rad delar Affärsvärlden, managementkonsultfirman Accenture och it-företaget Hyperion ut priset Årets CFO.

Befattningen som CFO (chief financial officer, eller högste finansansvarig) har blivit alltmer central de senaste tio åren. Hårdare konkurrens gör sitt till. Ökat tryck från ägare och finansmarknad spelar också en roll, liksom givetvis nya koder och regelverk. De senaste två årens pristagare är Lars Granlöf, Gambro, och Tore Bertilsson, SKF. Både Gambro och SKF har gjort sig kända för att ha rationaliserat sin kapitalanvändning på ett framgångsrikt sätt.

Det vinnande företaget i år, Skanska, är inget undantag från den trenden. Verksamheten är komplex. Koncernen är världens fjärde största byggbolag, med en omsättning på 125 miljarder kronor, 54 000 anställda och verksamhet i Norden, Storbritannien, Centraleuropa, USA och Latinamerika.

Här finns verksamhet som binder extremt mycket kapital (markreserver och sjukhus- och infrastrukturprojekt där Skanska är ägare och bär risken) respektive mycket lite kapital (byggrörelsen, där bolaget ofta hinner få betalt innan leverantörernas fakturor förfaller).

Ändå är verksamheten mer fokuserad i dag än den var för fem år sedan, då Biörck började på Skanska. Han började drygt ett år innan Stuart Graham tog över som koncernchef. Amerikanen började med att ta hela den då rätt vildvuxna Skanska-organisationen i nackskinnet. Det skedde bland annat genom att han på en stor ledningskonferens talade om alla de “underpresterare” som skulle få sparken. Talet föll inte i god jord och Graham fick dämpa tonläget.

Men i sak ändrades inte mycket. Rationaliseringsprogrammet på temat “outperformance” rullade på i högt tempo och har varit mycket framgångsrikt. Hans Biörck säger skämtsamt att “min egen roll varit obetydlig” men uppenbarligen har det uträttats storverk. Skanska har under en tvåårsperiod lyckats minska sitt sysselsatta kapital från 36 miljarder till 24 miljarder. En annan talande siffra är att vissa av de finansiella målen för 2007 uppnåddes redan i fjol.

Den finansiella styrningen har stramats upp ordentligt under Biörcks ledning.

– Efter ett par år av snabb tillväxt i slutet av 1990-talet fanns det mycket som behövde styras upp. Många förvärv hade gjorts, verksamheterna var inte integrerade och det saknades transparens. Nu har vi infört tydliga finansiella mål och också kommunicerat dem externt, säger Hans Biörck i ett samtal med Affärsvärlden i Skanska-skrapan i Solna.

Han tar som exempel hur projektansvariga för ett bygge i dag kan mäta fortlöpande hur marginalen i projektet utvecklas. De kan också – vilket har stor betydelse – se hur stor risken är för avvikelser i positiv eller negativ riktning, vilket gör det personliga ansvaret tydligt. Skanskas byggrörelse mäts med utvecklingen för rörelsemarginalen. Den tunga investeringsverksamheten har däremot avkastning på sysselsatt kapital som måttstock.

Den övergripande filosofin är, som i många andra företag, så kallad värdebaserad styrning. Det innebär att kapitalkostnaden “interndebiteras” och till exempel att de chefer som visar varsamhet med kapitalet kan få högre bonus.

Skanska anses annars vara ett överkapitaliserat bolag och behöver egentligen inte snåla. Hans Biörck tillstår att rationaliseringarna inte syftar till att hålla nere de (obetydliga) räntekostnaderna.

– Men finansiell disciplin är viktigt för att kunna följa upp och reducera riskerna i rörelsen.

Årets CFO älskar sitt jobb, men inte att mötena med investerare blir fler och fler.

Över en tredjedel av Skanskas omsättning finns utanför Europa. Hur många resdagar har du?

– 60-70 dagar om året, men mycket av det har inte med själva rörelsen att göra utan det är investerarkontakter, mestadels i London. Jag och vår IR-chef Anders Lilja har väl en 150-200 möten med investerare om året.

Hur mycket är det jämfört med tre-fyra år sen?

– Det har väl fördubblats.

Hur kommer det sig?

– Man är väl mer intresserade av Skanska, och det är förstås kul. Men det handlar nog också om att allt fler investerare vill ha exklusiva möten. Förr kunde man ha frukostmöten och lunchträffar och sen åkte man hem. Nu är det mest enskilda möten.

Beror det på att fler av placerarna i dag är av hedgefondaktörer. De är ju mer hemlighetsfulla än andra institutioner…

– Ja, det är nog en förklaring.

Hur många arbetar i er finansorganisation?

– Centralt är det ett femtiotal personer. Tio i koncernrapportering, fyra fem i controllergruppen, tre i internrevision, tre i investor relations, en i corporate finance och 35 i vår internbank, Skanska Financial Services.

Vem pratar du mest med, dagligen?

– Det är Stuart. De dagar vi är här båda två tittar vi in till varandra flera gånger om dagen.

Vilka träffar du mest utanför bolaget?

– Jag har fortfarande kontakt med kolleger från gamla Gränges finansavdelning, jag började där på 1970-talet, och de finns på olika håll i näringslivet. Vi har också en del kontakter inom Handelsbanksfären, med bolag som Sandvik.

Vad är det som gör jobbet intressant?

– För en som älskar siffror som jag gör är det otroligt kul att ta fram en kvartalsrapport. Det känns som en examen. Annars är det också spännande att arbeta i ett storföretag. När man väl genomför förändringar som går i rätt riktning får man ett enormt momentum.

Hur ser du på kraven på CFO?

– Regelefterlevnad är något som tar mycket tid. Den svenska koden har skrivits av jurister men är till för ekonomer. Det brister i tydlighet, men nu börjar den tillämpas på ett mer pragmatiskt sätt. Fast jag tycker inte det här jobbet är bortkastat – tvärtom ger det här ytterligare stöd till kvalitetsarbetet – men jag är glad att vi slipper Sarbanes Oxley-förfarandet som man ju har i USA.

Gör det här att ni inte riktigt hinner med att stötta affärsverksamheten?

– En del kanske tycker vi borde ha en avvägning mot mer decentraliserade finansiella beslut. Men jag håller inte med. Hade vi bara gjort bättre riskbedömningar skulle vi ha sluppit de förlustprojekt som togs på 1990-talet.

Vilka är de stora utmaningarna framöver?

– En fråga som jag tycker är obesvarad är hur man ska se på rapporteringen externt. Vår årsredovisning i år är på 135 sidor och bolag i Spanien och Italien har sina årsredovisningar på kring 250 sidor. Det är ett enormt arbete som läggs ner av noterade bolag. Det är ett helt annat läge i den icke-noterade sektorn. Där har man ju inte alls samma transparens. Är det egentligen hållbart med så skilda förutsättningar? Jag vet inte.

Namn: Hans Biörck.

Ålder: 55.

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: Gränges, Esselte, Autoliv, Skanska sedan 2001.

Familj: Gift, tre vuxna barn.

Bor: Stockholm.

Fritid: Jakt. Lantstället i Stockholms skärgård.
______________________________________________

Tuff konkurrens om titeln
Fem företag slogs om förstaplatsen när Årets CFO 2006 skulle koras.

Juryn hade en besvärlig uppgift när den skulle utse årets vinnare. I urvalet ingick 100 av Sveriges största företag, med en omsättning på fem miljarder kronor och högre. Ett mindre antal föll bort, framför allt investmentbolag och dotterbolag till utländska koncerner. Rankningen baserades på utvecklingen under åren 2000-2005 och gjordes enligt ett antal nyckelindikatorer, där insatser av koncernens finanschef bedöms ha haft störst betydelse.

Indikatorerna är indelade i tre områden: verksamhetsstyrning, kapitaloptimering och riskhantering (se även ruta nedan). Dessutom genomförde undersökningsteamet under ledning av Björn Lagerbring på Accenture en enkät till de företag som ingick i studien. Rankningen viktades så att nyckelindikatorerna svarade för två tredjedelar av utfallet och enkätsvaren för den återstående tredjedelen.

Syftet med utmärkelsen Årets CFO är att belöna goda insatser. Därför kan även bolag som nyligen haft svag lönsamhet och brottats med stora problem i sin verksamhet platsa mycket högt upp i tabellen. Tack vare den goda konjunkturen kan en del råvarubaserade företag ha haft ovanligt lätt att nå sina mål, framför allt när det gäller avkastningsmåttet.

Skanska vann för att företaget haft en uthålligt stark finansiell utveckling under flera år. Bolaget har varit med bland de fem bästa vid ett tidigare tillfälle och har i år kvalificerat sig som segrare på grund av jämnhet och bredd i finansiella nyckeltal samt för att ha genomfört förbättringar av processer och strukturer inom ekonomi och finans (se även juryns motivering nedan).

Fyra andra bolag kvalade också in i slutomgången:

Boliden. Boliden driver verksamhet i en kapitalintensiv bransch och har etablerat en värdebaserad kultur som genomsyrar företaget. Vidare har Boliden arbetat aktivt inom området riskhantering och har under flera år genomfört stora förbättringar av sin kapitalstruktur.

JM. JM har behållit en stark utveckling av finansiella nyckeltal över tiden vilket har givit en topp-fem-placering för andra året i rad. Trots att man verkar i en bransch präglad av projekt med lång löptid och stor osäkerhet över tiden så har kapitalutnyttjandet kontinuerligt förbättrats, bland annat genom aktivt fokus på kassaflöden från projekt.

LKAB. LKAB är verksamt i en mycket kapitalintensiv bransch och har en väl fungerande finansiell verksamhet. Framför allt har bolaget lyckats optimera sin kapitalanvändning över tid och skärpt sina interna finansprocesser.

Stena. Stena har under året utvecklats starkt framför allt inom områden som risk- och kapitalhantering och tydlighet i den finansiella styrningen. I nyckeltalsanalysen nådde bolaget den absoluta toppen bland de undersökta bolagen, vilket sammanvägt gör att företaget kvalar in bland de fem bästa.

Juryns motivering

“Skanska är verksamt i en mycket komplex bransch och har under flera år haft en konsekvent stark utveckling. Bolaget har varit topp-5-kandidat i Årets CFO vid ett tidigare tillfälle och tar i år hem segern tack vare dels jämnhet och bredd i finansiella nyckeltal, dels genomförda förbättringar av processer och struktur inom ekonomi och finans.”

Juryn:

Finn Johnsson, ordföranade. Styrelseordförande, Volvo och Mölnlycke Health Care.

Tore Bertilsson. CFO, SKF.

Pär Isaksson. Redaktör, Affärsvärlden.

Jan Rehnman. Partner, Accenture Finance & Performance. Management Nordic.

Johan Salenstedt. Vd, Hyperion Solutions Nordic.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB