Vd-karusell i byggjätten

På kort tid har byggkoncernen Skanska förlorat flera tunga affärsområdeschefer. Störst är problemen i USA, där byggverksamheten har haft fyra chefer på fem år.

Under de tre senaste månaderna har fyra av Skanskas affärsenheter fått nya chefer. Och turbulensen har pågått inom några av de områden som är mycket viktiga för byggjättens framtida utveckling.

Sent i september utsågs Michael McNally till ny vd för Skanska USA Building, ett av koncernens större områden med intäkter på 27,7 miljarder kronor under 2006. Han efterträdde då Johan Karlström, som återgick till sin tidigare roll som medlem av koncernledningen med ansvar för de amerikanska verksamheterna. Karlström blev chef för affärsenheten 2006, men hade redan dessförinnan varit tillförordnad mellan två av de tidigare cheferna i enheten, som haft ett flertal chefsbyten under de senaste åren.

I mitten av oktober lämnade Fredrik Wirdenius, chef för Skanskas kommersiella utveckling i Norden, för att bli vd för AP Fastigheter. Han ersattes av Anders Kupsu, chef för Skanskas bostadsutveckling i Norden. Anders Kupsu efterträddes på sin post i sin tur av Jonas Spangenberg, tidigare vice vd inom affärsenheten. Affärsenheterna är de som startar och utvecklar fastighetsprojekt

Och bara en vecka senare, i torsdags, meddelade Skanska att Simon Hipperson, vd för Skanskas Infrastructure Development, lämnar sin post med omedelbar verkan. Han hade då under fyra år varit vd för det området som av många pekas ut som ett av byggjättens framtidshopp. Thomas Alm, medlem av koncernledningen och där ansvarig för infrastrukturverksamheten, klev in som ny vd.

Namnförändringarna och rollbytena som passerar förbi när Skanskas toppskikt studeras är många de senaste åren, vilket kan ses i den lista över chefsbyten som Affärsvärlden sammanställt. Även i ett längre perspektiv har Skanska haft många skiften inom den högsta ledningen. Skanska USA Building har under de fem senaste åren haft fyra chefer, där Jonas Karlström varit chef i två vändor. Ett vd-byte per år alltså.

Skanska har en ledningsstruktur där sju man har ansvar för den verksamhet som bedrivs i fjorton affärsenheter. I vissa fall är rollerna överlappande, där en medlem i koncernledningen går in som vd i en av affärsenheterna som han har ansvar för. För att ge ett exempel på hur ledningen är uppbyggd: Thomas Alm, som vi nämnt tidigare, har i koncernledningen ansvar för affärsenheterna Skanska UK, Skanska Latin America och Skanska Infrastructure Development.

När Simon Hipperson lämnade den sistnämnda affärsenheten tog, som sagt, Alm över i rollen som vd tills en efterträdare utsetts, samtidigt som han kvarstår som ansvarig för affärsenheterna. Även på allra högsta nivå har Skanskas ledning dubbla uppgifter. Stuart Graham fördelar sin tid mellan att vara vd och att vara ansvarig för Skanskas verksamhet i Tjeckien.

Bland dem som har lämnat finns även personer som pekats ut som möjliga efterträdare till vd Stuart Graham. Johan Bergman var en av kronprinsarna i Skanska men lämnade under 2006, då han var vice vd med ansvar för inte mindre än fyra affärsenheter. Bergman blev i stället vd för fastighetsfonden Niam. Men även om många av cheferna lämnat Skanska för nya jobb finns det även de som lämnat av andra skäl. Under 2006 ersattes Gustav Vago, vd för Skanska Latin America, av Herman Morano. Vago sade upp sig från posten efter att det framkommit att byggbolaget varit inblandat i en mutskandal i Argentina.

– Jag ser inget onormalt i förändringarna som skett under hösten. Infrastrukturverksamhetens utveckling har man inte varit helt nöjd med. Skanska har valt en ledningsstruktur som inget av de andra svenska byggbolagen har. Det har skapat en stor organisation med många chefsroller som ska fyllas, säger en analytiker som Affärsvärlden talat med.

________________________________________________________

Täta byten i byggkoncernen

2007

Thomas Alm ersätter Simon Hipperson

som chef för Skanskas infrastrukturutveckling.

Anders Kupsu ersätter Fredrik Wirdenius

som chef för Kommersiell utveckling Norden.

Jonas Spangenberg ersätter Anders Kupsu som chef för Bostadsutveckling Norden.

Michael McNally ersätter Johan Karlström som chef för Skanska USA Building.

Claes Larsson ersätter Johan Bergman som vice vd i koncernledningen.

2006

Johan Karlström ersätter Ron Oakley som chef för Skanska USA Building.

l Fredrik Wirdenius ersätter Claes Larsson som chef för Kommersiell utveckling Norden.

Lars Vardheim ersätter Fredrik Wirdenius som chef för Kommersiell utveckling Europa.

Herman Morano ersätter Gustavo Vago som chef för Skanska Latinamerika.

2005

Ron Oakley ersätter Johan Karlström som chef för Skanska USA Building.

Jan-Gunnar Glave erstätter Klaus Steen Mortensen som chef för Skanska Danmark.

Gustavo Vago ersätter Mario Piantoni som chef för Skanska Latinamerika.

2004

Johan Karlström ersätter Michael Healy som chef för Skanska USA Building.

Geir Arnstad ersätter Petter Eiken som chef för Skanska Norge.

l Juha Hetemäki ersätter Mauri Niemi som chef för Skanska Finland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.