Vd tar på sig Sectra-chefens vältajmade aktieklipp

Dagen efter att Sectras finanschef köpte närmare 7 000 aktier presenterade bolaget en affär med ett universitetssjukhus i USA. Aktien steg 7,5 procent efter beskedet. "Vi bedömde inte det här som kursdrivande", säger Sectras vd Torbjörn Kronander till Affärsvärlden.

Den 27 och 28 mars köpte Sectras finanschef Mats Franzén 6 775 B-aktier i bolaget.

Morgonen därefter, onsdagen den 29 mars, skickade Sectra ut ett pressmeddelande om att amerikanska universitetssjukhuset University of Pennsylvania Health System, UHPS, ingått ett flerårigt kontrakt med Sectra.

Pressmeddelandet publicerades en kvart före börsöppningen. Efter en dryg timmes handel var Sectra-aktien upp drygt 8,7 procent för att sedan fall tillbaka något under dagen. Aktien stängde till sist på 161 kronor, upp 4,2 procent för dagen.

– Det var en himla olycka att det blev som det blev, säger vd Torbjörn Kronander till Affärsvärlden.

Enligt vd:n har han krävt att Mats Franzén ska köpa aktier i Sectra, ett krav som han ställer på alla högre chefer som anställs i bolaget. Det var också Torbjörn Kronander som godkände finanschefens köp.

– Jag förstår att det kan se illa ut, men han visste nog inte om att pressmeddelandet skulle gå ut, skulle jag tro, säger Sectras vd Torbjörn Kronander till Affärsvärlden.

Som finanschef borde han väl ha känt till den här affären med UHPS?
– Ja, det är klart att han hade hört talas om affären, men det är jag som bär ansvaret för den här aktieaffären. Hade jag trott att kursen skulle dra på den här grejen hade jag sett till att han fått vänta med köpet, säger Torbjörn Kronander.

Att veta hur marknaden ska reagera är förstås omöjligt, men håller du med om att en positiv affär skulle kunna vara kurspåverkande?
– Ja, det kan den vara.

Torbjörn Kronander tror däremot inte att det var själva affären med UHPS som fick kursen att stiga.

– Visst, det är en stor och kul affär men den ändrar inte Sectras framtid i en stor omfattning, säger han.

Enligt Kronander kan det finnas flera orsaker bakom onsdagens kraftiga börsuppgång. Han pekar bland annat på att Sectra nämndes i tv-programmet Börslunch på tisdagen och nyheten om att finanschefen Mats Franzén köpt aktier i Sectra som publicerades sent på tisdagskvällen.

– Det vore ologiskt om Sectra skulle lyfta sju procent på den här affären med UHPS, det kan jag konstatera. Den logiken går inte ihop.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.