Verkstad kan överraska
Även på branschnivå finns det argument för att börsen borde fortsätta uppåt. Enligt Affärsvärldens sätt att räkna är nämligen ingen sektor riktigt övervärderad och merparten av de olika branscherna borde kunna stiga med 5-10 procent under det kommande året. Tabellen inkluderar alla stora branscher, men utelämnar exempelvis fastigheter, it och säkerhet på grund av att dessa utgör en så liten del av börsindex.
Favoriten? Telekom. Vi räknar med att det positiva nyhetsflödet från Ericsson fortsätter, med bland annat ytterligare en stark rapport, och i takt med att aktiemarknaden snart kommer att fokusera mer på tillväxt och storbolag borde Ericsson fortsätta upp. Aktien värderas fortfarande som ett moget verkstadsföretag och inte som det tillväxtbolag och högmarginalföretag som Ericsson i dag är.
Det är en utveckling som i viss mån även gäller för Nokia, men med tanke på att aktien väger mindre än 1 procent i våra index är det inte lika avgörande för börsutvecklingen. Merparten av fondförvaltarna får som bekant bara ha 10 procent Ericsson i portföljerna, varför de per se är underviktade i förhållande till index och kanske köper på sig Nokia för att kompensera detta. Eller investmentbolagen Investor och Industrivärden, båda med mycket Ericsson i portföljen, för att få en indirekt exponering.
För första gången på flera år börjar vi inta en annorlunda hållning till bankaktierna. Visserligen har de fortfarande stöd i sina låga värderingar, p/e-talen är låga och utdelningarna höga, men trenden är på väg att ändras. Så länge räntan fortsätter ner pressas marginalerna på utlåningen. Lägg till avsaknaden av tillväxt och ett svalt nyhetsflöde och det är svårt att se vad som ska få fart på aktierna.
En annorlunda inställning börjar vi också få till vissa cykliska bolag. Många verkstadsbolag värderas lågt, har starka kassaflöden och höga utdelningar. Balansräkningarna tål ganska stora förvärv och detta borgar för att sektorn kan överraska. Marknaden har handlat ner verkstadsaktierna på sistone med motiveringen att konjunkturen är på väg ner, men om kommande rapporter blir bra, kan marknaden snabbt börjar fokusera på nästa konjunkturuppgång och därmed handla upp aktierna redan nu. Och eftersom Affärsvärlden har en förkärlek för att gå mot strömmen – och de flesta är i dag skeptiska till verkstadsaktier – sticker vi ut hakan. Inom sektorn är det främst lastbilsaktierna som vi gillar.
Vi önskar att vi kunde säga samma sak om skogsbolagen, men där är det tyvärr ingen ljusning i sikte. Överkapacitet och prispress präglar branschen och även om vi ser potential i SCA, tror vi att det kan bli fortsatt svaga rapporter framöver. Höga utdelningar hos de indextunga bolagen begränsar nedgången, men sannolikheten för att sektorn ska stiga 5 procent är lika stor som att den kan falla med lika mycket.
Samma syn har vi på teleoperatörerna. I likhet med skogsbolagen kan de styckas upp i olika delar och därigenom få ett högre värde än vad dagens kurser indikerar, men att det skulle hända Telia Sonera verkar på kort sikt osannolikt. Tele 2:s ägare vill troligtvis inte göra det på dagens kursnivåer, utan är i stället intresserade av en strukturaffär. Här är vi också rädda för rapporterna, eftersom den stentuffa konkurrensen lett till prispress och därmed fallande marginaler.
___________________
HETASTE BRANSCHERNA PÅ BÖRSEN
Bransch, Vikt i index, Förväntad uppgång
TELEKOM 13,78 10-20%
Ericsson och Nokia är, kursuppgången till trots, inte särskilt högt värderade och inne i mycket positiva trender, vilket gör att vi förväntar oss en stor uppgång.
KONSUMENTVAROR 12,61 5-15%
Jätten H&M lär fortsätta uppåt, dock inte i samma takt som under årets första månader. I näst största bolaget i sektorn, Electrolux, ser vi en ännu större potential, i alla fall på kort sikt.
VERKSTAD 21,28 0-10%
Marknaden har redan dömt ut sektorn, vilket är ett perfekt tillfälle att agera tvärtemot. Försiktig konjunkturinbromsning kopplat till lågt värderade bolag, som i många fall är skuldfria och högutdelande, ger potential. Lägg till en fortsatt stigande dollar och det kan bli hur kul som helst.
BANK 16,23 0-5%
Låga värderingar i form av p/e-tal på 10-12 och utdelningar på 3-5 procent begränsar risken. Men fortsatta räntenedgångar börjar sätta press och det känns som att sektorn snart gått klart.
HÄLSOVÅRD 7,32 0-5%
Sektorns jättar i form av Astra Zeneca och Gambro borde fortsätta uppåt. Men även här finns det en del potentiella bubblor bland de mindre bolagen.
OPERATÖRERNA 6,77 Minus 5 till plus 5%
På nuvarande nivåer är det svårt att se att Telia eller Tele 2 ska kunna falla så mycket mer, men någon snar vändning är inte att vänta så länge prispressen fortgår. Aktierna lär pendla mellan minus 5 och plus 5 procent och det enda som kan få dem ur det intervallet är en stor strukturaffär.
RÅVAROR 5,14 Minus 5 till plus 5%
Nej, hur mycket man än vill motsatsen är det bara inse att det är mörkt i skogen och även kommande rapporter blir svaga. Däremot kan en fortsatt dollaruppgång ge en kortsiktig uppgång eller bli det halmstrå som många letar efter för att ge sig in i sektorn igen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.