”Vi har fått in 400 bolag”
Du är frilansreporter och har tidigare varit reporter på vår systertidning Ny Teknik. Nu är ni i gång med 33-listan som avslöjar Sveriges nya globala tekniksuccéer.
– Ja, vi är i full gång med att vaska fram vilka av alla hundratals bolag som ska ta en plats på 33-listan.
Vad är det för nya typer av teknikbolag ni ser?
– Vi har haft teknikbolag från alla möjliga branscher, miljöteknik, medicinteknik och så vidare, men grundkravet är att bolagen ska vara unga, inte äldre än sju år och deras affär ska bygga på en tydlig egen teknisk innovation samt ha en tydlig affärsmodell.
Vad ser ni för trender bland bidragen som trillar in nu?
– Förra året började vi se att det numera finns en tekniktrend som skär horisontellt genom flera bolag, nämligen dataanalys och artificiell intelligens. Tidigare har vi haft trender inom olika nischer, exempelvis bättre energistyrning men nu ser vi hur digitaliseringen kommer in och förändrar olika typer av branscher, från hr till industri, där nya bolag kommer in som en underleverantör för att förbättra någonting.
Det finns ingen enskild vinnare, utan alla 33 bolag är vinnare, men vilka bolag har blivit mest kända?
– Spotify och Mojang, eller Malmöbaserade Polar Rose som sysslar med ansiktsigenkänning och som såldes till Apple. Vi har haft en ganska bra hit rate. De som har blivit uppköpta var 19 stycken, och under de elva år som listan har funnits är det bara fem bolag som har lagts ner.
Vad säger entreprenörerna om kapitalanskaffning?
– I Sverige finns numera flera entreprenörer som har gjort exits och som därefter själva har blivit investerare. Det går ganska lätt att skaffa kapital tidigt, även vad gäller slutfasen. Men i mellanrundorna är det lite tuffare.
Ser ni några speciella branscher som kommer nu?
– Produktionsteknik är generellt ganska intressant. Det kan handla om verktyg för att man ska kunna producera på ett bättre sätt, eller samla in data över maskiner så att man kan göra service innan de stannar i produktionen på en fabrik till exempel.
Vad gör ni nu rent konkret?
– Vi har fått in 400 bolag och gallringsprocessen blir en flerstegsraket där vi börjar med att stämma av formella kriterier. Förutom att vara äldre än sju år kan de ha hunnit bli noterade på en handelsplats. Sedan faller flera bolag bort eftersom de inte har tillräcklig teknikhöjd, de är kanske konsulter som det går bra för men som inte livnär sig på egen innovation. Många unga bolag nominerar sig själva, eller de kanske bara har varit i gång ett halvår, och då sätter vi dem för bevakning till nästa år. I slutet på maj kommer årets 33-lista att presenteras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.