”Vi kan säga vad vi vill”
En anonym gråtonad dörr i Vasastan i Stockholm döljer den slitna trappan ner till den gamla källaren där väggar och golv målats snövita av reklambyrån som var senaste hyresgäst. Ingenting skvallrar om att här huserar det lilla tvåmansföretaget Sthlm Börsmedia, bolaget som utvecklats till en entreprenöriell framgångssaga i miniatyr på bara ett drygt år.
– Vi har rivningskontrakt och sitter här månad för månad, säger John Skogman som tillsammans med Johan Isaksson är skapare bakom Börspodden, en podd-sändning om börs och aktier.
Som en konstinstallation mitt på källargolvet står sändningsutrustningen. Två omtapetserade guldgula nätta fåtöljer, ett litet träbord och två mikrofoner. I det angränsande rummet står den övriga maskinparken. Fyra dataskärmar för Isaksson, bara tre till Skogman.
Sthlm Börsmedia, som ger ut podden en gång i veckan, drog i fjol – det första verksamhetsåret – in nära 1 miljon kronor. Och det i en tid när etablerade medieföretag skriker efter fungerande betalningsmodeller på internet.
Utgifterna är små så pengarna plöjs ned i nya medieprojekt.
– Vi har en del andra projekt inom poddvärlden på gång som vi tänker testa och köra i gång. De kostar lite grann och det ska vi använda de pengar vi har fått ihop till, säger Johan Isaksson.
Av de två framstår John Skogman som den impulsive utföraren och Johan Isaksson som den mer eftertänksamme strategen. Båda är kolugna. Ingen av dem tycks påverkad av att ägna två timmar av börsdagen åt att bara snacka om börsen. Ingen av dem ens sneglar på telefonerna eller skärmarna.
– En sådan typ av trader är inte jag, säger Johan Isaksson.
– Det går inte att vara stressad för börsen hela tiden. Det klarar man inte, fyller kollegan John Skogman i.
– Det gäller att bli bra på att koppla av. Det händer mycket grejer som man inte kan vara med på, men det händer nya grejer hela tiden.
De startade podden ”på skoj” under hösten 2013 och tänkte sig maximalt några hundra lyssnare. Nära och kära skulle väl lyssna, trodde de. Men sponsorerna hörde av sig rätt snabbt.
– Tydligen fanns en viss efterfrågan. Sedan hänger det delvis ihop med börsen som går bra att intresset ökar, säger Isaksson.
– No offence men vi försöker göra det lite roligare än vad gammalmedia gör. Vi är inte journalister. Vi är traders. Vi kan säga vad vi vill och ingen har anställt oss. Och så inbillar vi oss att folk tycker att det är spännande att vi sitter och tradar, säger John Skogman.
Börspodden har på kort tid gjort sig ett namn som en oberoende börspolis som sätter strålkastarljuset på problembolag på börslistorna. Nu drar deras Börspodden 40 000 nedladdningar i veckan samtidigt som duons båda andra poddar (Fondpodden och Veckans aktie) lockar ytterligare 25 000 lyssnare. Ett tecken i sig på att börsfebern är hög.
Den som lyssnar på en sändning kan ana John Skogmans Umeåbakgrund, även om dialekten under de senaste 15 åren slipats ner av studiemiljön i Uppsala och senare av Stureplansmiljön på finansföretaget Remium i Stockholm. På den senare firman drog han och Johan Isaksson, uppvuxen i värmländska Arvika, in det startkapital de behövde för att kunna koppla loss från tillvaron som fast anställd.
De blev daytraders i samband med finanskrisen för fem år sedan. Vissa dagar under rapportsäsongen bollar John Skogman med aktier för 100 miljoner kronor. Det blir sammantaget flera miljarder per år. Handeln sker till 95 procent i skattegynnade investeringssparkonton där skatten i år är rekordlåga 0,27 procent på kapitalet. En vanlig dag gör han mellan 15 och 30 affärer. Ibland ännu fler. Men ibland slår paniken till, säger Skogman, som råkade illa ut i samband med Altas Copcos rapport som var ”lite sur” när den kom i vintras. Han förlorade runt 50 000 kronor på tre sekunder i inledningshandeln.
– En sak är att förlora pengarna. En annan sak är att utsättas för förnedringen att du är den som tar stoppen på toppen. Jag försökte korta men datahandeln trissade upp handeln till allt högre vansinniga nivåer och sedan gick det ned och allt hände inom loppet av fyra fem sekunder. Och gör du då fel och eller får panik kan du inte hantera förlusten. Jag fick panik.
Försökte du spela tillbaka pengarna?
– Ja. Och då förlorade jag 10 000 till. Det är tilten som kommer in. Har jag förlorat 50 000 kan jag lika gärna förlora 10 000 till, säger han.
Duon har en allmänt skeptisk börssyn just nu efter sex års uppgång och 15 procent upp bara under de senaste två månaderna. De anser att storbolagen är fullvärderade med ett snitt-p/e på över 20, bankerna borträknade.
– Där går det inte att köpa och känna sig bekväm, säger Johan Isaksson, som inte tror på så ”jättemånga” storbolagsaktier.
Ja. Han tror faktiskt nästan inte på några aktier alls. Mindre och mellanstora bolag, då? Nej, där tillkommer likviditetsrisken som kan vara högst påtaglig för en daytrader.
Samtidigt är Johan Isaksson orolig för att världens centralbankers nollräntepolitik missar målet och snarare uppmuntrar ekonomiskt bekymrade medborgare att öka sitt sparande när den uttalade ambitionen är att få dem att öka konsumtionen i stället. Lägg sedan till den åldrande befolkningen som bromsar tillväxten och börseuforin blir knepig att förklara.
– Det svåra just nu är att vi är inne i en enorm uppgångsfas, en bubbelfas. Jag själv tror att jag blev negativ i somras. Vilket visade sig vara för tidigt, säger Johan Isaksson.
Han lägger till att det inte alltid är bra att ha en makrosyn när man håller på med aktier.
Paret har åsikter om nästan alla bolagen på Stockholmsbörsen. John Skogman: ”Jag är livrädd för Assa Abloy och Alfa Laval och hur Ryssland kommer att påverka dem.” Johan Isaksson om Telia Sonera: ”Ett av få storbolag som är köpvärt.” John Skogman om Astra Zeneca: ”För dyr, ingen värdeaktie längre utan en uppköpskandidat.” Johan Isaksson om Elekta: ”För dyr med en ledning som inte har levererat och som har väldigt mycket att bevisa.” För att ta några exempel.
De har också starka åsikter om de flesta småbolagen. Om det lilla brandsäkerhetsföretaget Firefly säger John Skogman att det är ”mitt största innehav och jag säger att ingen får köpa det eftersom det är så dålig likviditet”. Och om Dedicare och NGS säger Johan Isaksson att ”en del bemanningsföretag värderas fortfarande lågt”. Om lärdomarna av att Bioinvent för några år sedan bommade tre nya mediciner på kort tid säger John Skogman att ”jag har lärt mig att undvika alla bioteknikbolag”. Han är även kritisk till miljonprogramfastighetsbolaget D Carnegie, ”ett högriskprojekt där det krävs massor av kapital” och teknikkonsulten Cybercom, ”jag har en stark aversion mot ägarfamiljen Ericsson, som 2011 gjorde en emission efter att ha lagt en massa krediter utanför balansräkningen”.
Börshandeln är påpassad av marknadsövervakarna. Gränsen är ibland hårfin mellan vilken handel som är tillåten och otillåten. John Skogman har hamnat i konflikt med rättvisan om en metod att ställa kurser, ett fall som ska upp till huvudförhandling i tingsrätten i Stockholm den 15 april. Av förundersökningen framgår att han misstänks för otillbörlig marknadspåverkan. I korta drag går åtalet ut på att han i affärer i december 2012 skulle ha utnyttjat svagheter i det automatiska handelssystemet hos Remium. Enligt vad företaget uppger i förundersökningen har bolaget förlorat ”ett par tusenlappar ” på vad som beskrivs som ett beteende ”som inte är någon god sed på börsen”.
John Skogman nekar till anklagelserna och anser inte att han gjort några fel:
– Jag tjänade under 1 000 kronor genom att göra tre affärer med vad som visade sig vara en robot. Nu har Ekobrottsmyndigheten utrett frågan i nästan tre år, vilket känns lite absurt. Robotar lurar småsparare dagarna i ända, men om jag ovetande om att göra fel lurar en robot så blir det världens största utredning. Men kommer de fram till att jag gjort något fel så får jag ta ansvar för det.
Rent principiellt, tillägger han, att om en handlare gör hundratusentals affärer på ett år så kan en affär i något läge se konstig ut utan att något fel begåtts.
Kan det inte ligga nära till hands att sätta ut småposter till en högre kurs för att sedan sälja en egen större post till en högre nivå?
– Det är i stort sett inget man någonsin gör. Det är ju datorer vi har emot oss och snarare är det väl så att det är datorerna som manipulerar kurserna. Men sedan kanske privatpersoner får skit för det, säger John Skogman.
På aktiechatta är det inte svårt att finna daytraders och andra aktieintresserade som för fram positiva faktorer om egna aktier samtidigt som de dissar aktier som de inte äger – ibland för att de hoppas kunna köpa upp dem billigare. Johan Skogman och Johan Isaksson säger att de försöker hålla sig borta från den typen av påtryckningar.
I en av senaste podd-sändningarna nämnde duon ungefär 20 olika börsbolag. En del aktier fick ros, andra ris. Duon har samtidigt egna positioner i flera av de aktierna.
– Vi har nog handlat i en hel del av dem, men samtidigt är det svårt att veta om vi har gjort det den veckan eller månaden innan, för jag handlar ju mellan 15 och 30 bolag om dagen, vilket gör att jag på en vecka hinner rotera runt makalöst många bolag. Det är så jag försörjer sig som trader, säger John Skogman.
Hur transparent ska en börspodd vara?
– Vi startade som hobby och jag vet inte vilka skyldigheter vi har gentemot dem som lyssnar på oss gratis. Det är lyssnare som tycker det är kul att höra på lite underhållning från börsen, säger John Skogman.
Ni ser er som underhållare?
– Ja, vi gör ju inga djuplodande Goldman Sachs-analyser. Utan vi går igenom lite bolag. Men jag tror att de som lyssnar på oss kommer att göra ett betydligt bättre resultat än de som inte lyssnar på oss.
De två värjer sig mot tanken att exempelvis skriva upp de egna innehaven på sajten. Det skulle betyda för mycket administration.
– Om någon vill ge mig lite gratis backofficepersonal som kan ratta allt det där, så fine. Men jag är trader, jag hinner bara inte. Det var lite därför jag slutade på ett vanligt jobb för att det var så jobbigt att redovisa mina egna affärer. Det är bara admin–arbete, säger John Skogman.
Ingen tvingar dem heller att öppna för insyn i de egna innehaven. Att göra en analys av ett bolag utifrån öppna källor och tala sig varm för bolagets aktier på internet är inte insiderinformation.
– Vi är väldigt försiktiga med att prata om de absolut minsta bolagen, där man skulle kunna tänka sig att vi har mest effekt eller påverkan, för att slippa den problematiken helt enkelt. Hade vi startat den här podden med syftet att köra kurser, det hade liksom inte hållit. Lyssnarna hade märkt det ganska snabbt, säger Johan Isaksson.
De två har i sändningarna kritiskt granskat några mindre bolag och funnit märkligheter. Duon gjorde bland annat en uppmärksammad genomgång av internetföretaget Oniva Online Group, som ledde till att aktien föll med hälften och inte har återhämtat sig ännu.
– Där gjorde jag en rejäl analys, ett stort jobb. Det var uppenbart för mig att det var en scam. En bluff. Vilket det visade sig att det också var. Det var bara luft allting och de hade ändå lyckats få in väldigt många kända finansprofiler i diverse nyemissioner och det stod ofta om dem i Dagens Industri att de höjde prognoserna, ja det var mycket snack runt det bolaget, säger Johan Isaksson.
Hade ni någon position i företaget?
– Nej.
De två har också varit kritiska mot oljebolaget Cassandra, som utvinner olja i Irak. Aktien har fallit som ett korthus och ett av de senaste offren var kabeltillverkaren Hexatronic, som förra månaden föll 40 procent efter poddskärskådningen och som fortfarande inte har repat sig. Johan Isaksson betonar samtidigt att de råd som de två ger angående enskilda aktier inte ska ses som köp- eller säljrekommendationer.
– Man ska mer se dem som exempel på idéer och sedan göra sin egen läxa, säger Johan Isaksson.
Handlar ni emot varandra ibland?
– Vi har inga gemensamma positioner och jag har inte en aning om hur Johans portfölj ser ut, säger John Skogman.
Du frågar väl?
– Ja, men när det är rapporter så är det snabba beslut och man är stissig och man vet knappt vad man gör själv. Men det är antagligen ytterst sällan och eftersom vi inte vet hur det ligger till kan jag inte svara på det. Men typ aldrig, skulle jag säga.
Exakt hur aktieaffärerna går eller hur stort kapital de bollar med berättar de inte.
– Det får räcka med att jag säger att det går bra. Det är en extremt självsanerande business för om kassaflödet inte är på plats är det bara att sluta. Nu har det varit lätt på många sätt under det senaste året med alla nyintroduktioner där det bara har varit att teckna och sälja men det finns tuffa perioder, säger John Skogman.
John Skogman
Född: 1979
Familj: Gift med Saskia, psykolog, två barn födda 2011 och 2013.
Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.
Karriär: Diskare i London, bagagelastare på SAS, Backoffice Kaupting, Remiums trading.
Arbetar: Daytrader och poddmakare.
Fritid: Fiskar.
Bästa aktie: Firefly.
Tycker illa om: Bolagsbesök och att träffa ledningen i börsbolag. ”Du får en sådan fruktansvärt ljus bild av bolaget att du blir mer lurad. Bara ett samtal ger dig nästan ingenting.”
Hatar: Oväntade nyemissioner.
Älskar: Volatila börsdagar.
Oväntad fritidssysselsättning: ”Har nog dödat mest råttor i Stockholms innerstad.”
Poddfavoriter: Wealthtrack och thrillerpodden ”Serial”.
Johan Isaksson
Född: 1981.
Familj: Gift med Stina, statsvetare. två barn födda 2011 och 2013.
Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.
Karriär: Kort sväng på Nasdaq OMX efter universitetet. Sedan aktieanalytiker och analyschef på Remium.
Arbetar: Daytrader och poddmakare.
Fritid: Försöker träna inför Stockholms maraton.
Bästa aktie: ”Ha lite kassa redo för att kunna köpa billigare längre fram.”
Behöver hjälp med: ”Formulera vassa frågor till Warren Buffett”, som han ska träffa i Omaha i Nebraska i maj i år.
Oväntad fritidssysselsättning: ”Tjugo timmars ECB-råplugg-helg som utmynnade i att jag inte alls var lika negativ till Draghi.”
Läser: Snart klar med Karl Ove Knausgårds ”Min kamp”-svit.
Poddförebild: Bloomberg.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.