”Vi ska växa internationellt”

Mångmiljardförvärv och namnbyte. Med vd:n Jonas Gustavsson vid spakarna gör sig teknikkonsultkoncernen Afry (ÅF) redo för en internationell expansion.

Om det hade funnits en sprinttävling för ledare inom den svenska teknikkonsultbranschen hade Jonas Gustavsson troligen varit en tänkbar guldkandidat. Sedan den 1 april 2017 har han det yttersta ansvaret för att teknikkonsultbolaget ÅF, numera Afry, ska fortsätta den starka frammarsch som grundlades av den förre vd:n Jonas Wiström, som hade suttit på chefsposten i 15 år och under vars ledning ÅF:s både omsättning och rörelseresultat mångfaldigades.

Värmlänningen och den tidigare längdskidåkaren Jonas Gustavsson, bland annat med ett förflutet på Sandvik, har inte legat på latsidan, utan under sina dryga 31 månader presenterat en strid ström av nyheter. Bolaget har skiftat sin strategiska inriktning mot ökat fokus på internationell expansion, reviderat de finansiella målen och påbörjat ett omfattande effektiviseringsprogram inom den mer tunt presterande affärsdivisionen Energy. Under hans ledning har bolaget hittills genomfört omkring 25 mindre förvärv till en summa av drygt 1,3 miljarder kronor. Vad som verkligen sticker ut är dock jätteköpet av det finska teknikkonsultbolaget Pöyry som 2018 omsatte 580 miljoner euro och som har 4 800 anställda.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco