”Vi utesluter inte en särnotering”

På den Kinnevik-kontrollerade e-handelsgruppen Qliro Group har Marcus Lindqvist omsatt ord till handling. Bolag har skalats bort samtidigt som finansdelen har växlat upp. Så ska han fullfölja fissionen.

För drygt två år sedan sa Marcus Lindqvist att målet som relativt nytillträdd vd för Qliro Group var att sälja flera av koncernens bolag. Dessutom skulle han utveckla gruppens betalningsdel Qliro Financial Services (QFS) och försöka skapa Nordens motsvarighet till den kinesiska retailjätten Alibaba. Av ovanstående har allt utom Alibabavisionen gått i uppfyllelse, men det kanske kommer, säger han i en intervju i det senaste numret av magasinet Affärsvärlden.

Det var en rätt brokig struktur på konglomeratet när Marcus Lindqvist tillträdde som vd sommaren 2016. Han hade tidigare varit Sverigechef på Dustin – och ja, det finns en chefsrundgång i systemet här: Lindqvist var Sverigechef samtidigt som Georgi Ganev var vd för Dustin och han är numera vd för Kinnevik som är stor­ägare i Qliro Group.

Det blev en intensiv period. De skulle i rask takt renodla verksamheten. Gymgrossisten såldes till Orkla. Sorgebarnet Lekmer såldes till Babyshop. Förutom avyttringarna satte de också ut en företagsobligation på 250 miljoner kronor under våren 2017, ett lån som betalades tillbaka under det första kvartalet 2019. Kvar är nu klädförsäljaren Nelly, Cdon och Qliro Financial Services.

I en intervju med Affärsvärlden berättar han om planerna för Nelly och hur klädbolaget ska bli mer lönsamt framöver, hur och varför de har investerat mer i Cdon och planerna för Financial Services. Koncernledningen fokuserar på att göra bolagen börsfähiga.

– Det är bättre att driva respektive bolag individuellt. Den första delen var att bygga en oberoende governance och tre separata styrelser och den andra fasen var vd-byte i respektive bolag och förstärkta ledningsgrupper. Det avslutande steget i strategiprocessen är att utvärdera och kanske utföra transaktioner som gör bolagen helt separata från varandra. Den processen ska avslutas före nästa sommar. Kanske kan det bli en notering av Nelly och för Cdon.com en strukturaffär, ett samgående eller försäljning, där vi helt släpper Cdon eller kvarstår med någon form av intresse.

Vad gäller QFS så ser de just nu över om bolaget ska bli kvar som kvarvarande bolag och därmed överta gruppens notering.

– Vi utesluter dock inte en särnotering av QFS givet hur arbetet med övriga bolag går.

Detta är en kortversion av Han clearar Qliro. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.