Viktiga ägare backar upp Acconeers nyemission

Teknikbolaget Acconeer genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 149 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor och finner samtidigt en positiv aspekt.
Viktiga ägare backar upp Acconeers nyemission - Acconeer
Acconeers styrelse har beslutat om villkoren för den företrädesemission bolaget aviserade i slutet av januari. Bemyndigande för emissionen inhämtades vid en extrastämma den 1 mars.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Acconeer har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 149,2 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att öka tempot i kommersialiseringen av Acconeers första produktgeneration radarsensorer. Omkring en tredjedel av emissionslikviden ska användas till att betala tillbaka lån.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen och ser även ett klart plus i kanten. Acconeer har inte återkopplat på förfrågan att kommentera.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Acconeer har mottagit garantiåtaganden på 130 Mkr (87,1% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna får en kontant ersättning på 10% av det garanterade beloppet.

BEFINTLIGA ÄGARE VÄXLAR UPP

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Acconeer har erhållit teckningsåtaganden om 30 Mkr (20,1% av emissionen). De har lämnats av de befintliga viktiga aktieägarna BGA Invest, Alps Alpine, familjen Ingvarsson, VD Lars Lindell samt ordförande Thomax Rex.

Inför emissionen äger dessa sammantaget 24,4% av aktierna, enligt Holdings. I kronor motsvarar det 46 miljoner. Utan att veta den exakta fördelningen på teckningsåtagandena kan vi konstatera att Acconeers viktiga ägare backar upp bolaget på ett bra sätt.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.