Vinnaraktierna under börsbaissen

Vilka odds hade du givit på att den brokiga aktieportföljen med underleverantören Segerström & Svensson, trälådetillverkaren Nefab och rederiet Broströms skulle bli en bra ettårsplacering för tolv månader sedan? Facit: De tre aktierna har gått allra bäst under den årslånga börsnedgången.

För att tjäna pengar i den ett år långa sura aktiemarknaden har det funnits ett tema framför andra att följa för framgång – att köpa en gång lönsamma företag som varit på väg att lösa sina tillfälliga problem. Alla de tio bästa aktierna sedan börsen började sin färd nedåt tisdagen den 7 mars har gjort come-back, ledningarna fått upprättelse och där aktiemarknaden har givit dem en högre värdering.

De fanns inte bara i en bransch utan placerarna var tvungna att ha en ganska bred repertoar. För den som ville förlora pengar räckte det däremot att hålla sig till en sektor – att satsa på företag inom IT i allmänhet och nischen internetkonsulter i synnerhet.

Återhämtningstemat gällde framför allt Segerström & Svensson. Efter ett stålbad 1998 drogs bolaget med uppåt av Ericssons framgångar på mobilsystem. Pricken över i:et blev amerikanska Sanminas bud. Den som köpte till slutkursen som gällde 6 mars har fått se sina aktier stiga med 135 procent sedan dess.

En annan vinnare på Ericssons tillväxt inom system var Nefab. Att tillverka trälådor för transport av bland annat basstationer var en syssla som placerarna trodde allt mer på och höjde kursen. Även Nefab hade varit inne i en stark expansionsfas med svagare resultat när företaget vände lönsamhetstrenden i fjol. Anders Walls konglomerat Beijer Alma var en annan aktie som levt i skymundan men blev kursfavorit när placerarna upptäckte bolagets snabbväxande kabelverksamhet.

Av de stora bolagen var bankaktierna det bästa valet. Speciellt Handelsbanken och Nordea studsade upp igen efter att ha blivit ratade av börsen 1998 och 1999.

Substans sågs som en säker hamn när kurserna lekte hela havet stormar. Rederiaktierna kom starkt efter en ordenlig rutschkana 1997 och 1998. Högre fraktrater fick allra bäst fart på tankrederierna Broström och Concordia som nästan har dubblerats i värde. En annan tillflyktsort var de substansrika fastighetsaktierna som redan 1999 hade tagit fart med allt generösare återköps- och utdelningsprogram.

Carl Bennet fick revansch med sin baby Getinge. Det medicintekniska bolaget visade upp förbättrad lönsamhet mot slutet av året och nya förvärv har också fått upp intresset. Vinnaraktierna Kursutveckling i procent sedan 6 mars 1.Segerström & Svensson 135 2.Nefab 118 3.Broström 97 4.Concordia Maritime 87 5.Peab 77 6.Ljungberggruppen 65 7.Handelsbanken 64 8.Getinge Industrier 61 9.Nordea 60 10.Beijer Alma 59

Förloraraktierna Kursutveckling i procent sedan 6 mars 1.Framfab –98 2.Icon Medialab -96 3.Adera -96 4.Mogul.com -94 5.Trio -94 6.Enlight -93 7.Array -93 8.Cell Network -93 9.Frontec -92 10.Ledstiernan -91

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.