Vinnarna – Årets bolagsjurist 2022

För tionde året i rad har Årets bolagsjurist utsetts. Utmärkelsen är indelad i tre kategorier och här är årets vinnare!
Vinnarna i 2022 års upplaga av Årets Bolagsjurist.

 För att uppmärksamma bolagsjuristernas allt mer komplexa roll delar Affärsvärlden ut priset Årets bolagsjurist tillsammans med Advokatfirman Vinge och Sveriges Bolagsjurister.

Priset delades ut första gången 2013 och är numera indelat i tre kategorier: Årets bolagsjurist, Årets Uppdrag och Årets stjärnskott.

Priset delades ut på Operaterassen den 6 april och här är vinnarna i respektive kategori.

ÅRETS BOLAGSJURIST

Sofia Frändberg, chefsjurist Volvo.

Årets Bolagsjurist delas ut till en bolagsjurist som under föregående år visat sig särskilt framstående och som skapat mervärden för verksamheten genom att väsentligt ha bidragit till dess utveckling och framgångar.

Årets vinnare i kategorin Årets bolagsjurist är Sofia Frändberg, chefsjurist AB Volvo.

Juryns motivering lyder:

“Årets Bolagsjurist är en starkt affärsfokuserad ledare och chefsjurist. Med integritet, tydlighet och exceptionell hantverksskicklighet spelar Årets Bolagsjurist en avgörande roll för bolagets organisation och utveckling, där balansen mellan verksamhetens juridiska, strategiska och kommersiella intressen står i fokus.

“Var nyfiken!”, Sofia Frändberg, chefsjurist Volvo AB, finalist Årets bolagsjurist 2022

I en verksamhet som präglas av komplexa förändringar på en global marknad är Årets Bolagsjurist en möjliggörare och navigatör, som banar väg för verksamhetens utveckling och affär. Årets Bolagsjurist personifierar på ett utmärkt sätt bolagsjuristens ofta avgörande roll för verksamheten, och sätter spelplanen i en bransch i betydande transformation.”

Hon har varit på Volvokoncernen i 28 år och är chefsjurist sedan nio år tillbaka.

“Jag kom till Volvokoncernen till en tjänst som bolagsjurist efter att nyligen ha blivit advokat på Advokatfirman Vinge och trivdes i rollen som bolagsjurist från första stund. Rollen passar mig. Jag ser mig själv som en lagspelare och tycker att det är roligt att arbeta tillsammans med andra för att nå gemensamma mål. I en stor global organisation är utvecklingsmöjligheterna oändliga och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag,” säger Sofia Frändberg.

ÅRETS UPPDRAG

Jacob Thulesius.

Utmärkelsen delas ut till en bolagsjurist som under föregående år aktivt medverkat vid ett uppdrag som stuckit ut ur mängden och varit särskilt viktigt sett till storlek, utmaning och/eller värdeskapande för företaget. Det kan exempelvis vara en företagsöverlåtelse, en domstolsprocess, ett compliance-projekt, en börsintroduktion, en omstrukturering eller annan typ av affär.

Vinnare, Jacob Thulesius, bolagsjurist Heimstaden

Bara ett halvår efter att Jacob Thulesius blivit bolagsjurist på Heimstaden var han med och sydde ihop finansieringen i en av världens största transaktioner – Heimstadens förvärv av Akelius bostadsportfölj i tre länder – för drygt 90 miljarder kronor.

Finalist, Årets uppdrag – Jacob Thulesius, Heimstaden

“Jag kom in i hetluften direkt”, säger han till Affärsvärlden.

Juryns motivering lyder:

 “Mottagaren av Årets Uppdrag har spelat en nyckelroll för verksamheten i en på många sätt transformerande affär.

När bolaget under 2021 genomförde ett förvärv i form av ett fastighetsbestånd motsvarande 90 miljarder, spelade mottagaren av Årets Uppdrag en avgörande roll i att sätta finansieringen på plats.

Som operativt ansvarig för en komplex finansieringsstruktur har mottagaren av Årets Uppdrag varit en möjliggörare, som med strategiskt lösningsfokus, lojalitet och en aldrig sinande framåtanda varit en avgörande del av att realisera finansieringen av den största fastighetstransaktionen i Europa någonsin. “

 ÅRETS STJÄRNSKOTT

Andréas Vidmar.

Syftet med utmärkelsen är att särskilt uppmärksamma en bolagsjurist tydligt på väg uppåt i sin karriär. Personen arbetar som bolagsjurist och har visat prov på särskild fallenhet för sin roll men också stor potential att utvecklas ytterligare. Personen kan ha arbetat som bolagsjurist både en kortare eller längre tid.

Juryns motivering lyder:

“Årets Stjärnskott är en driven ung jurist som kommit att inta en nyckelroll såväl juridiskt som affärsmässigt i bolagets svenska verksamhet. Med lösningsfokus, handlingskraft och ett betydande affärsmannaskap är Årets Stjärnskott en möjliggörare, såväl nationellt som för verksamhetens utländska moderbolag.

Att bygga i kristider – Andréas Vidmar, bolagsjurist AF Gruppen, finalist Årets stjärnskott

Årets Stjärnskott visar på kraften i ett kommunikativt arbetssätt, i en bransch som den senaste tiden följts av ett antal större utmaningar. Att vara ett Stjärnskott är att vara en prestigelös ung jurist med ett starkt affärsmannaskap och potential att utvecklas i rollen. Årets Stjärnskott kombinerar ett juridiskt problemlösande med en proaktivitet för morgondagens affär, och kan spås en mycket god framtid i branschen.”

Pandemi, cementkris och krig. När bygget av Förbifart Stockholm startade så började kriserna avlösa varandra.

“På ett effektivt och transparent sätt har vi tacklat utmaningarna tillsammans,” säger Andréas Vidmar, bolagsjurist åt AF Gruppen.

 JURYN BESTÅR AV

Peter Benson, chefredaktör, Affärsvärlden

Caroline Falconer, ordförande, Sveriges Bolagsjurister

Johan Winnerblad, delägare och styrelseordförande, Advokatfirman Vinge

Nina Macpherson, styrelseledamot, Scania samt tidigare SVP och Chief Legal Officer, Ericsson

Anne Gynnerstedt, Vattenfall samt vinnare Årets Bolagsjurist 2021

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.