Vinnarna när börsen rekylerar

Efter fredagens kraftiga uppgång rekylerar Stockholmsbörsen idag. Men det finns så klart undantag.

Stockholmsbörsen rekylerade ned i den inledande handeln på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter fredagens kraftiga uppgång.

Klockan 10.10 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 860,9. Omsättningen uppgick till ovanligt låga 0,9 miljarder kronor. Den mycket låga omsättningen kan förklaras av att Londonbörsen håller stängt.

Börserna i New York steg visserligen på fredagen men utökade endast sina uppgångar marginellt efter den europeiska stängningen. Ett kraftigt sjunkande oljepris övervägde oron kring den skakiga globala ekonomiska utvecklingen och hur länge kreditkrisen på Wall Street ska fortsätta. Även i Asien har det varit positivt under natten med stöd av uppgångarna på Wall Street, det lägre oljepriset och en försvagning av yenen mot dollarn.

Bank var en av de sektorer som utvecklades sämre på Stockholmsbörsen i likhet med sina branschkollegor i Europa utan att några direkta nyheter har kommit. Swedbank A tappade 1,2 procent till 120:50 kronor, SHB A sjönk med 1,3 procent till 152 kronor och SEB A backade 0,8 procent till 118 kronor.

Ericsson B steg med 0,9 procent till 70:10 kronor och därmed fortsatte aktien att gå bättre än marknaden i övrigt. Sedan i torsdags, dagen efter beskedet om att bolaget bildar ett samriskbolag mellan Ericsson Mobile Platforms och STMicroelectronics ST-NXP Wireless, har aktien stigigt med 6 procent vilket kan jämföras med OMXS30 som på samma tid endast ökat 2,0 procent.

På nedsidan fanns flera av råvarubolagen. Boliden backade 2,1 procent till 41:80 kronor och Lundin Mining var 3,1 procent till 31:80 kronor. Det för bolagen så viktiga zinkpriset backade med 2,7 procent på LME på fredagen och även koppar var 2,5 procent lägre. Under måndagen håller dock LME i likhet med Londonbörsen stängt.

Bland oljebolagen var PA Resources 1,4 procent ned till 52 kronor och Lundin Petroleum backade 0,4 procent till 66:75 kronor. Mot sektorn gick West Siberian som steg 3,2 procent till 6:50 kronor. Spanska Repsol överväger att öka sitt ägande i West Siberian till 10 procent. Det uppgav Maxim Barski, West Siberians vd, för Bloomberg News i en intervju sent på fredagskvällen.

WTI-oljan föll med 5,4 procent under golvhandeln i New York på fredagen efter en dollarförstärkning och på fortsatt oro för dämpad efterfrågan. Nu under förmiddagen har priset visserligen återhämtat sig något men handlas ändå kring 115 dollar per fat på Nymex, vilket kan jämföras med priser upp mot 122 dollar under den tidiga fredagen.

Meda A steg med 0,3 procent till 73:75 kronor efter att bolaget meddelat att det via dess helägda amerikanska dotterbolag Meda Pharmaceuticals har nått en uppgörelse med Cobalt Pharmaceuticals avseende patenttvisten för Astelin.

VBG B lyfte 7,0 procent till 107 kronor och fick stöd av en analys i måndagens upplaga av Dagens Industri. Bolaget dominerar flera av Europas marknader för släpvagnskopplingar och trailerutrustning. I kombination med en stark rörelsemarginal gör detta aktien köpvärd, trots att konjunkturen försämras, skriver tidningen.

SAS föll med 3,7 procent till 44:70 kronor. Dagens Industri skriver i en annan artikel på måndagen att under den senaste tolvmånadersperioden har flygbranschen gått från en bransch på stark återhämtning till en bransch åter i kris. Samtidigt är utsikterna det närmaste året mörka och kursrörelserna ytterst svåra att förutsätta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma