Vinparadiset Toscana

Hela den Toskanska vinproduktionen har förändrats på några decennier. Från en lantlig idyll med robusta ofta enkla viner till en lyxboutique av exklusiva viner.

Stora pengar investeras nu också i delar av Toscana som tidigare inte var lika kända – medelhavsområdet med Bolgheri i spetsen, Scansano, Maremma och Manciano som vi kommer få se betydligt mer av i framtiden.

Historia
Toscana är en mycket gammal vinregion mellan Siena och Florens. Här har odlats vin sen Etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Jorden på de berömda vackra kullarna i Toscana är mager med grus och sand. När romarriket föll så ockuperades området, som idag omfattar norra och centrala Italien, av Longobarderna en germansk folkgrupp vars influenser överlevde fram till Renässansen.

Geografi
I regionens 33 ursprungsområden finns 6 stycken DOCG. Den vita Vernaccia di San Gimignano och de röda Brunello, Carmignano, Chianti, Chianti Classico och Vino Nobile. Samtliga av dessa har sedan lång tid egna kloner av sangiovese-druvan som utvecklats med resultat i personliga karaktärer.

Druvor
Toscana har som stora delar av Italien genomgått en stor förvandling de senaste 10-15 åren, de urvattnade Chianti vinerna har nästa utrotats. 95 % av Toscanas viner är röda och Sangiovese är den mest odlade blå druva. I Brunello di Montalcino kallas den Brunello (den lilla bruna). Sangiovese blandas ofta med Canaiolo Nero. Canaiolo Nero är en mörk druva och används därför ofta för att ge färg åt vinerna. Allt fler Vino di Tavolas görs dock på Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah och den senaste flugan Alicante. Många av dessa är strålande täta och koncentrerade viner men en hel del saknar tyvärr ursprungskänsla. Men för att vinet ska ha DOCG-status får de bara uppgå till 15 % i blandningen. De vita druvorna är Trebbiano, Malvasia och Vernaccia.

En udda specialitet

Vin Santo
Den regionala specialiteten Vin Santo och de flesta vita vinerna görs på Malvasia och Trebbiano.Vin Santo är utan tvekan det mest kända söta vinet i Toscana. Alla producenter har sin egen stil. Vinerna kan vara allt från torra till mycket söta. Druvorna skördas vid olika tider under hösten, en del tidigt för att få frisk fruktsyra och andra sent för högre sockerhalt. Därefter torkas och pressas druvorna i slutet av december. Där efter jäster man vinet på små träfat (oftast ek, sk caratelli, 50-200liter).

Topplistan

CHIANTI


Fonterutoli 2006

SB-NUMMER32229
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS149 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTMarchesi Mazzei
URSPRUNGToscana, Italien
CHIANTIChianti Classico är den mest berömda av de olika Chianti-appellationerna och merparten av de bästa vinerna kommer härifrån. De andra är Chianti Classico, Chianti Montalbano, Chianti Colli Fiorentini (kullarna utanför Florens), Chianti Rufini (har inget med den mediokra Chainti Ruffino att göra!), Colli Senesi (kullarna utanför Siena), Colline Pisane (kullarna utanför Pisa), Colli Aretini (kullarna utanför Arezzo). Nivåerna av syra i alla bra Chiantiviner är alltid relativt höga. Detta beror på dels på själva druvan men lika mycket på vingårdarnas höjd över havet. De bästa vingårdarna inom regionen ligger 400 m.ö.h. De svala nätterna, även under sommaren, bevarar en naturlig fräschör som gör vinerna så underbara till allehanda maträtter. Chianti är ett område för röda viner och den omfattar huvudsakligen Sangiovese, men med ett ökande inslag av Merlot. Här finner man även traditionella Toskanska sorter som Canaiolo och Colorino, tillsammans med lite Cabernet Sauvignon. Efter ett antal dåliga år med på tok för höga skördeuttag och ojämn kvalitet är idag Chianti-vinerna på frammarsch igen.
VINETMan kan inte göra ett besök I Chianti utan att besöka den historiskt viktiga Fonterutoli. Denna egendom med stort rykte ligger på ett nätt avstånd till Siena. Från vineriet har man en enorm utsikt av Domen och Torre del Magnia. Båda daterade till 1200-talet. Sedan den tiden har familjen Mazzei spanad over det toskanska landskapet mot Siena. Familjen har dokumenterad erfarenhet av vinmakning tillbaka till tidigt 1200-tal. På Castello di Fonterutoli har man dock bara gjort vin sedan 1435. Eller som Francesco Mazzei uttrycker det i sann britisk anda: We’ve been making wines since the 30:s, 1430:s!
DRUVOR90% Sangiovese, 10% cabernet Sauvignon.
KARAKTÄRTokmörk i glaset! Rökig, söt körsbärsfrukt med toner av sötma dock stram. Mycket vackert sval och elegant smak: färska mörka bär tillsammans med en fin struktur; en mogen ryggrad av tanniner med bra grepp och medelfyllig kropp. Mycket förförande!
GASTRONOMI RIBOLLITA ALLE ERBE DELLA POVERACCIA (Soppa med vitt vin, selleri, morot, örter och klimp med ricotta och bladspenat)

BRUNELLO DI MONTALCINO


Brunello di Montalcino 2003

SB-NUMMER12357
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS259 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTCol d’Orcia
URSPRUNGMontalcino, Toscana, Italien
VINETBrunello di Montalcino är en klassisk appellation som hör hemma på varje seriös vinlista. Brunello di Montalcino är det ultimata enologiska uttrycket av en sekelgammal vintradition. Historskt är Brunello di Montalcino en direkt avkomma av den klassiska ”Vermiglio” som beskrevs minutiöst i de gamla krönikorna om kriget mellan Florens och Siena mellan 1200 och 1500. Som vin föddes Brunellon i mitten 17oo-talet. Genom att en grupp lokala odlare lokaliserade en klon av Sangiovese som gav ett mer lagringsdugligt vin av högre kvalitet än man tidigare känt till. Det är dock under de senaste 25 åren, då vinet upplyftes till DOCG-klassifikation (1980, det första vin i Italien som fick denna klass) som produktionen av ökat ur ett kvalitetsperspektiv.
DRUVORBrunello (sangiovese grosso)100%.
KARAKTÄRStor, djup, Intensiv komplex doft av Kryddor, tobak, stall, örter, plommon och mörka bär. Smaken är fyllig och späckad med solmogen, mörk frukt, kraftiga tanniner och lång, lovande eftersmak. Fyllig smak, mycket frisk och med en imponerande tanninstruktur, inslag av mörka körsbär och örter.
GASTRONOMI GNOCCHI ALLA TOSCANA(Potatis gnocchi med lammfärs, tomat, vitlök, färsk rosmarin, Brunello och grovriven pecorino Roman)

INTERNATIONELL BLEND


Le Cupole 2005

SB-NUMMER80093
SORTIMENTBeställningssortimentet
PRIS289 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTTenuta di Trinoro
URSPRUNGToscana, Italien
SUPER-TUSCANEU:s klassificering av vin är mycket strikt men inte alltid glasklar. Kvalitetskategorin Denominazione D’Origine Controllata (franska Appellation Contrôlée) behöver nödvändigtvis inte garantera dig det bästa vinet. Bordsvinet är inte nödvändigtvis ett sämre vin, inte heller kategorin som benämns IGT – Indicazione Geografica Tipica .I sin ungdom är de svåra att detektera i en blindprovning; är det en Toskanare eller ett cabernet-baserat vin från Napa Valley? De tre mest kända i denna kategori är Antinori’s Solaia, Tenuta San Guido’s Sassicaia och Tenuta dell´Ornellaia’s Ornellaia och Masseto.
VINETAndrea Franchetti sökte anställning hos både Peter Sisseck på Dominio Pingus i Ribera del Duero och Jean-Luc Thunevin på Château Valandraud i Saint-Emilion, för att finna kunskapen och inspirationen att kunna producera en Super-Tuscan. Vingårdarna ligger i den södra delen av Toscana på 600 meter höjd över havet. De 10 hektaren vingård planterades 1992 med de klassiska Bordeauxdruvorna: cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot och merlot. Skördeuttagen är så låga som 20 hektoliter per hektar. Det låga uttaget är en effekt av att Andrea enbart tillåter 5(!) Klasar per ranka. Rankornas genomsnittsålder är 15-18 år. Jäsningen tar mellan 12 till 150 dagar i öppna kar. I sin moderna vinmakning ingår det att använda 100% ny ek, som valt ut av de skickligaste franska tunnbindarna. Robert Parker lär ha sagt: ’Detta är en egendom som är en mycket intressant nykomling, som vi alla måste studera noggrant i framtiden’.
DRUVORCabernet Franc 60%, Merlot 20%, Cabernet Sauvignon 15%, Petit Verdot 5%.
KARAKTÄRKlassiska cabernet-aromer med ceder, svarta vinbär och björnbär i doften. Välbalanserad, kryddig smak av mörka frukter och finstämd längd. Det är i koncentrationen och elegansen av detta vin som man kan förlora sig!
GASTRONOMI COSTOLETTE DI AGNELLO ALLA CALABRESE(Lammkotlettrad med sky samt ragu på puylinser och lamm-salsiccia med grillad polenta, vitlök och rosmarin)

SUPER-TUSCAN


Masseto 2005

SB-NUMMER99691
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS1899 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTTenuta dell’Ornellaia
URSPRUNGBogheri, Toscana, Italien
VINETLudovio Antinori fortsätter sin personliga livsuppgift att göra vin av yttersta excellens. Egendomen som grundades 1981 som ett projekt för att skapa en ny, prestigefull gård i den vackra och orörda delen av Toscanas kust som kallas Maremma. Det exceptionella mikroklimatet i Bolgheri gjorde att druvorna man valde att plantera blev Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Här är dock primadonnan Merlot. Filosofin är att vinet skall vara det yttersta uttrycket av dess ursprung. Att göra ett vin som står självständigt och uttrycker terroirens positiva kvaliteter är det primära objektet som ligger Antinori varmt om hjärtat både i hans värv idag och inför framtidens utveckling. Man utgår från en receptur som går ut på att låta vinerna uttrycka fullmatade, mjuka, attraktiva och oftast excellenta slutresultat. Varje individuell del av vingårdarna skördas för hand och endast när druvorna nått optimal mognad. Samtliga vingårdslägen vinifieras och skördas separat. Man har som mål att ständigt förbättra vinernas rikedom och komplexitet för att nå balans och harmoni. Antinori och Masseto är en självklar inspirationskälla för unga vinmakare som har en strävan att göra stora viner.
DRUVORMerlot 100%.
KARAKTÄRDjup, rubinröd färg. Kryddig, komplex, elegant och nyanserad doft av rostade fat, körsbär, plommon, salvia, choklad och espressokaffe. Smaken kryddigt fyllig och kraftfull med söta, välbalanserade tanniner och moreller, örter, mörk premiumchoklad och espressotonerna igen. Ett vin med Masettos speciella förmåga att kombinera kraft med harmoni och elegans. Imponerande längd. Ett av världens riktigt stora viner!
GASTRONOMI FEGATO ALLA CALABRESE(Sauterad kalvlever med Vin Santo, vitlök, färsk rosmarin och grillad svartrot).

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market