Vitrolife rapportrusar

Stockholmsbörsen har inlett onsdagen med en uppgång.
Vitrolife rapportrusar - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Delårsrapporterna satte färg på handeln där Securitas steg till toppen bland storbolagen och medicinteknikföretaget Vitrolife rusade, medan vinstvarnande Raysearch rasade lite längre ner i listorna.

Vid 10-tiden var indexet OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.776. Då hade aktier för närmare 4 miljarder omsatts. Bland de europeiska börserna gick utvecklingen i samma riktning om än med något mindre uppgångar.

Securitas steg 3,6 procent efter en rapport som var något bättre än vad analytikerna hade räknat med. Aktien har halkat efter storbolagsindexet under året efter en nedgångsresa som inleddes i samband med rapporten för det andra kvartalet.

Securitas toppar prognosernaSecuritas redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 1.574 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Bakom säkerhetsbolaget steg även storbankerna med Swedbank i tätposition med en uppgång på 1,6 procent. Nordea, SEB och Handelsbanken var upp mellan en halv och en procent.

Uppgångar noterades också för såväl defensiva aktier – som Swedish Match och Essity – som de mer konjunkturkänsliga Volvo och Hexagon. I motsatt ände av listan backade SSAB och Astra Zeneca 1,5 respektive 1,1 procent.

Medicinteknikföretaget Vitrolife steg 17 procent efter sin kvartalsrapport. Försäljningen ökade 33 procent och ebitda-resultatet steg till 155 miljoner kronor (121).

Vitrolife starkare än väntatMedicinteknikföretaget rapporterar en försäljning och vinst som steg mer än väntat.  

Raysearch som på tisdagskvällen vinstvarnade rasade drygt 19 procent. Redan innan dagens ras hade aktien tappat omkring 18 procent sedan slutet av augusti, och är nu ner omkring 27 procent för året. Pareto bedömer att det kommer att ta tid att återupprätta förtroendet för aktien och sänkte sin rekommendation till behåll samt skruvade ner riktkursen till 144 kronor (180).

Raysearch vinstvarnarRaysearch varnar för svagt rörelseresultat i tredje kvartalet.  

Nedåt var det även för Bravida som levererade såväl rörelseresultat som omsättning under analytikernas förväntningar. Ett selektivt anbudslämnande i Finland och i Stockholmsområdet uppgavs vara den främsta förklaringen till att installationsbolagets organiska tillväxt i tredje kvartalet var negativ. Bolaget meddelade även att Stockholmsverksamheten ska omstruktureras då delar av den haft lönsamhetsproblem. Aktien sjönk 9 procent.

I spelbolagssektorn försätter den svenska spellagen att skörda offer. Gaming Innovation Groups omsättning och resultat, oavsett val av nivå i resultaträkning, minskade rejält i det tredje kvartalet. Bolaget har därför allokerat om marknadsföringspengar till mer ”lukrativa marknader”, skriver ordförande Petter Nylander i rapporten. Aktien backade närmare 9 procent.

Stendörren levererade en rapport som enligt Pareto summerade till ”väl under förväntningarna på alla punkter”, och aktien var ner 4,4 procent. Resultatet efter skatt minskade till 57 miljoner kronor (163) och förvaltningsresultatet sjönk.

Kycklingföretaget Scandi Standard belönades med en uppgång på 3,6 procent efter en rapport som bjöd på en försäljningstillväxt om 12 procent och ett justerat rörelseresultat som ökade till 125 miljoner kronor (102). Prisökningar och underliggande försäljningstillväxt uppgavs ligga bakom omsättningsökningen.

Vinsten och omsättningen lyfter för Scandi StandardKycklingföretagets Scandi Standard hade en nettoomsättning på 2.541 miljoner kronor under det tredje kvartalet, upp 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 

Munters, där storägandet skiftade plats mellan den tidigare största ägaren Nordic Capital och Wallenbergstiftelseanknutna FAM i en placing på tisdagen, var ned 1,3 procent till kursen 45:70 kronor. Det var 2:20 kronor över de 43:50 kronor som affären gjordes till.

Nordea Markets har höjt sina rekommendationer för Hoist Finance och Pandox till köp från tidigare behåll. Hoist riktkurs sätts till 58 kronor och Pandox till 222 kronor. Hoist steg 4 procent till 50 kronor och Pandox var upp 2,8 procent till 198 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.