Volkswagens dieselfusk bröt mot lagar i 20 EU-länder

Volkswagen uppges med sitt dieselfuskande ha brutit mot 20 konsumentlagar i EU, skriver Die Welt och hänvisar till källor inom EU-kommissionen.

Den tyska fordonskoncernen ska bland annat ha brutit mot EU-direktivet om konsumentförsäljning som förbjuder företag från att överdriva  miljöpåståendena i sina försäljningsargument.

Skandalerna kring Volkswagens bilar har fått biljätten att gå med på att betala ut flera miljarder euro i kompensation till ägare av bolagets dieseldrivna fordon. Samtidigt har man valt att avstå från att ge likadana ersättningar till de 8,5 miljoner drabbade fordon i Europa där olika rättsregler försvagar chanserna för en utbetalning.

För att få Volkswagen att göra detta sade EU:s konsumentkommissionär Vera Jourova till Die Welt att hon har skickat förfrågningar om information till de olika EU-ländernas konsumentförbund. Vera Jourova uppgav att hon för närvarande håller på att analysera de insamlade uppgifterna från medlemsländerna men att det redan framgår att Volkswagen gjort tydliga lagbrott mot europeiska konsumentlagar i de flesta länderna.

 

LÄS MER:

 

”Därför anser jag att det är nödvändigt att vi engagerar oss med att få till en samordning på europeisk nivå”, sade hon till den tyska dagstidningen.

Källor till Die Welt sade att Vera Jourova under de kommande dagarna ska träffa företrädare för konsumentskyddsgrupper. Målet med mötet blir att få till en strategi som ska möjliggöra krav på kompensation från Volkswagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets